Hírek

2007.02.01. 19:38

Gyógyszerfront: felvásárlás és bizonytalanság

Az éves gyógyszertámogatás kilencedét már januárban kifizette az egészségbiztosító

Bánky Bea

Felrúgta a kormány az eddigi „gyógyszerbékét” és „folyamatos lövésekkel” bizonytalanítja el a piaci szereplőket – mondta Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének képviselője egy tegnapi fórumon. A kamara, a gyártók és a nagykereskedők szerint káosz alakult ki, mivel a gyógyszer-gazdaságossági törvény nem egyértelmű, a szaktárca rögtönöz, semmiféle hatásvizsgálatot nem végzett a generikus gyógyszerárak alakulására és kizárólag az árak alapján dönt a készítmények támogatásáról.

Nem kétséges: az olcsóbb patikaszerektől jelentősebb megtakarítást vár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Molnár Márk, az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője szerint emellett a folyamatos árlicit is megtakarítást hoz. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes betegségek kezelésére szolgáló hatóanyagcsoportban negyedévente új, a korábbinál olcsóbb terméket hirdessenek ki. Molnár Márk szerint ennyi idő elég arra, hogy a betegeket az új szerre átállítsák.

A januári adatok mindenesetre nem támasztják alá optimizmusát. A 364 milliárdra tervezett évi gyógyszerkassza kilencedét, azaz 40 milliárd forintot költött el az OEP egy hónap alatt az orvosságok árának támogatására, ennek 80 százalékát ráadásul a hónap első felében. Az adatokból világosan kiderül: az emberek gyógyszer-felvásárlásba kezdtek, miután nyilvánosságra került, hogy csökken a gyógyszerek támogatása.

Az új törvény értelmében túlköltés esetén a hiány egy része a gyártókra terhelhető. Emellett várható, hogy az OEP megcsappantja azoknak a gyógyszerrendelő orvosoknak az apanázsát, akik az átlagtól rendszeresen nagyobb összeget utalványoznak.

Az orvosi kamara a több biztosító ellen

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) üdvözölte, hogy az egészségbiztosítás reformjáról tartott múlt heti konferencián több szakértő is kinyilvánította: meg kell tartani a jelenlegi biztosítási rendszert Magyarországon. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: a dél-dunántúli tisztiorvosi szolgálat arról tájékoztatta az orvosokat, hogy február közepétől – a finanszírozási volumenkorlát miatt – többfajta diagnosztikai vizsgálatot nem tud elvégezni, illetve azokért fizetni kell a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!