Hírek

2007.03.09. 06:00

Foglalkozása: riporter

M. Kiss Csaba éveken át a Napló legrokonszenvesebb arca, a különféle mesterségek titkait faggató „átváltozó művésze" volt. A Kék fény és a február végén indult Szempont című közéleti magazin főszerkesztőjeként csak csatornát váltott, szakmai tisztessége a régi.

Szentgyörgyi Rita

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Fotó: Göbölyös László
[/caption]– Kritikus időkben szerződött vissza az MTV-hez. Milyen szempontok motiválták a döntését?

– A magyar televíziózás kritikus idejét éli. A kereskedelmi tévék sokkal előrébb tartanak szervezeti felépítésben, munkamorálban. Ugyanakkor a közszolgálati televízió tartalomban erősebb, mint a kereskedelmiek, de még mindig nehezen talál magára: a mamutszervezetből csak lassan születik meg egy rugalmas, korszerű cég. Amikor idestova tíz éve elmentem az MTV-től, azt gondoltam, hogy a kereskedelmi tévék jelentik a haladást. Bizonyos szempontból be is váltak a reményeim, mert nagyon sokat tanultam. Most viszont úgy gondolom, hogy ez a meglévő nehézségek ellenére éppen fordítva van.

– Amióta a Kék fény főszerkesztő-műsorvezetője, megduplázódott a műsor nézettsége. Milyen szerepet játszott ebben a személye, a csapat, az arculatváltás?

- A csapatot nyolcvan százalékban örököltem. Ne tűnjön szerénytelenségnek, de Olajos Gergő kollégámmal sikerült létrehozni valami újat, igényeset. Igyekeztünk szélesíteni a témák körét.

– Nem hiányzik a riporteri munkával járó szabadabb, lazább életforma?

M. Kiss Csaba

Pályája: Újságíróként kezdte a pályafutását * Nyolc évet töltött riporterként a TV2 Napló című műsorában * Rövid ideig a Mokka adásait vezette * 2006-ban csatornát váltott, a Magyar Televízióhoz szerződött * Jelenleg a Kék fény és a Szempont című műsor főszerkesztő-műsorvezetője

Hobbija: petanque (francia eredetű ügyességi játék)

- Most sem görcsölök hetekig az íróasztalnál ülve. Ahhoz, hogy az ember kreatív legyen, alkotómunkát tudjon végezni, minden beosztásban szüksége van szabadságra. A főnökeim ezt megadják nekem, én pedig a kollégáimnak.

Mennyire tekinthető édes gyermekének a Szempont című új közéleti magazin?

– Kert Attila hírigazgatóval közösen találtuk ki. Nagyon hiányzott a magyar televíziózásból a klasszikus riportműsor, az, hogy a riporter kimenjen a stúdióból, és megnézze, mi történik az életben. Mert többnyire csak a stúdióból „osztják az észt” okos öltönyös emberek. Tudomásom szerint csak nálunk fordul elő, hogy két riporter forgat egy-egy aktuális témát az érvek és az ellenérvek oldaláról. A két riportot egymás után sugározzuk, és ez markáns ütközőfelület biztosít, amelyben a néző számára élesen kirajzolódik a konfliktus. A műsor egyébként élőben nézhető az interneten, és a fő témáról egy héten át lehet véleményt cserélni. Egy hét után aztán visszatérünk rá, és szavazást tartunk a véleményekről. Szültem hozzá egy szlogent is: „Minket minden szempont érdekel, önnek elég egyre figyelnie”.

Hobbija: petanque (francia eredetű ügyességi játék)

Fotó: Göbölyös László -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!