Hírek

2007.03.05. 12:04

Nem folytatódott a politikusok tekintélyvesztése

Az idei év első két hónapjában összességében nem romlott tovább a politikusok megítélése - olvasható a Szonda Ipsos felmérésében. A Népszabadság által közölt közvélemény-kutatásból kiderül, a tavalyi hatalmas presztízsvesztés után már ezt a hírt is kedvező fejleményként könyvelheti el a közélet.

BAMA

Azonban a bizalom növekedésének is kevés jele van. Molnár Lajos egészségügyi miniszter "lemaradása" nem jelentős. A Szonda Ipsos 2007. február 16-a és 23-a között vette fel az adatokat a politikusok népszerűségéről. Az elmúlt bő egy hónap eseményei (kordonbontás; a parlamenti ülésszak megkezdése; az MSZP elnökválasztása) nem bolygatták fel a listát, a változások a politikusok minimális mértékűek.

Akár a korábbi hónapokban, ezúttal is Szili Katalin a listavezető, őt a szokásos hármas (Dávid Ibolya-Göncz Kinga- Sólyom László) követi. Hozzájuk csatlakozott most Gráf József is, egy hónap alatt négy pontot emelkedve. Orbán Viktor a 8., Gyurcsány Ferenc pedig a 19. Molnár Lajos megítélése egy árnyalatnyit romlott a múlt hónaphoz képest: 25-ről 23-ra esett a népszerűségi mutatója.

Az MSZP megválasztott tisztségviselői élvezik a párt híveinek rokonszenvét. Legnagyobb elfogadottsága az elnökké választott Gyurcsány Ferencnek van (72 pont), de két helyettesét, Juhász Ferencet és Szekeres Imrét is a közepesnél kedvezőbben értékelik (60-60 pont). Az SZDSZ elnöki posztjáért küzdő Fodor Gábor és Kóka János megítélése a saját táboron belül az elmúlt egy hónapban semmit sem változott - mindkettejüknek 65 pont volt és maradt a népszerűségi mutatója.

Az MDF újraválasztás előtt álló elnöke, Dávid Ibolya a párt hívei körében a legkedveltebb politikus, 75 ponttal. Sajátjai között nagyjából ugyanilyen népszerű Orbán Viktor (77 pont), a Fidesz jelenlegi és eddig egyedüliként megnevezett elnökjelöltje.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!