Hírek

2007.06.16. 07:21

Ismét vesztegelhetnek a hétvégén a kamionok

Továbbra is napirenden van a korlátozás enyhítése, de még nem született megállapodás

N. M.

Tegnap életbe lépett a nyári kamionstop. Eszerint augusztus 31-éig a 7,5 tonnánál nehezebb járművek hétvégenként szombaton reggel nyolc és vasárnap este tíz óra között, valamint a munkaszüneti napokon nem vehetnek részt a közúti forgalomban, hanem a számukra kijelölt parkolókban kell várakozniuk.

Ez azt jelenti, hogy a gazdasági és közlekedési tárcának nem sikerült elérnie, hogy július elsejétől vezessék be a korlátozást. A minisztérium rendeletmódosítási tervezetéről április eleje óta egyeztetnek a szakmai szervezetek, de még nem született róla megállapodás. A tervezet szerint a nyári közlekedési korlátozás június 15-e helyett csak július elsején kezdődött volna.

Korábbi információink szerint a gazdasági tárca azt is kezdeményezte, hogy az autópályákon továbbra is közlekedhessenek a hétvégén is a kamionok. Emellett az összes többi közúton is engedélyezte volna szombatonként este 22 és 24 óra között a többtonnás járművek mozgását.

A kamionstop célja, hogy a nyári turistaáradat idején zökkenőmentesebbé és biztonságosabbá tegye a közlekedést (a nyári időszakon kívül csak szombat este tízkor kezdődik a hétvégi tilalom). A jelenlegi szabályozás mellett azonban akár a 45 órát is elérheti a teljes tilalom hossza, ami érzékenyen érinti a fuvarozó cégeket és jelentősen növeli a költségeiket.

Ezért is merült fel már áprilisban a kamionstopról szóló rendelet enyhítése, amely az eredeti tervek szerint június elsején, azaz két hete lépett volna életbe. „Jelenleg is zajlik a tárcaközi gyeztetés a kérdésről gazdasági és a környezetvédelmi minisztérium között. A gazdasági tárca a versenyképesség és a szabadabb árumozgás jegyében egy szerényebb mértékű korlátozás felé hajlana” – tudtuk meg a GKM sajtóosztályától. Csak annyit sikerült megtudnunk, hogy a tavaszi módosítási tervezet több pontja is visszaköszönhet a végső megállapodásban – ha megszületik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!