Hírek

2007.09.12. 07:20

Beszéd, gyűlölet, börtön

Jómagam nem osztom az MSZP álláspontját, miszerint a gyűlöletbeszéd ellen fellépés terén szükség van a büntetőjogi szabályozásra is. Bizonyos politikai alapjogok korlátozása ugyanis feltétlenül visszalépést jelentene.

Stanga István

A közelmúlt eseményei, így a Magyar Gárda megalakulása, de méginkább a miniszterelnök kurucinfo-ellenes állásfoglalása, nyilvánvalóan tovább erősítették a szocialista pártnak azt a meggyőződését, hogy az úgynevezett gyűlöletbeszéd elleni fellépés kapcsán nem elégséges a Polgári Törvénykönyv (Ptk) módosítása, hanem szükség van a büntetőjogi szabályozásra is. Miután az országgyűlés bizottságai vitára alkalmasnak találták a kormány által e témakörben benyújtott törvényjavaslatot, a képviselők már az ősz folyamán tárgyalhatják azt.

A Ptk tervezett módosítása (amely a vallási, etnikai, nemzeti kisebbségekhez tartozók, valamint a szexualitásuk okán kisebbségben lévők védelmét szolgálná) mind az érintett közösségek bármely tagjának, mind a civileknek lehetővé tenné, hogy felléphessenek azon jelenségek, megnyilvánulásokkal szemben, amelyek sértik őket. Ami pedig a gyűlöletbeszédet illeti ... A törvény szankcionálna minden olyan kijelentést és mozdulatot (náci karlendítés), amely sérti bizonyos társadalmi csoportok emberi méltóságát, vagy alkalmas félelemkeltésre. A büntetés első alkalommal vélhetően pénzbírság vagy felfüggesztett szabadságvesztés lenne, de – elvben – akár három év börtönt is kaphatnának az ilyen bűncselekmények elkövetői.

Hogy a törvényjavaslatból végül lesz-e törvény, az nagyon is kétséges, lévén az SZDSZ nem támogatja azt, márpedig enélkül aligha lesz meg a szükséges 50 százalék plusz 1 szavazat. Nos, a szabad demokraták álláspontjához hasonlóan, magam is azt gondolom – nem felmentést adva ezzel a gyűlöletbeszéd „elkövetőinek” –, hogy szükségtelen a büntetőjogi eszközök bevetése. Ha a dolog elvi oldalát nézem, akkor azért, mert a véleménynyilvánítás szabadságát az egyik legfontosabb jognak tartom, amelynek csorbítása mindenképpen visszalépést jelentene. Másfelől osztom Sólyom László köztársasági elnök ez ügyben megfogalmazott álláspontját is: „...a demokráciának sokkal nagyobb szolgálatot teszünk, ha a radikális jobboldalt nem az alapvető politikai jogok szűkítésével próbáljuk visszaszorítani. Ezt ugyanis nem lehet úgy megtenni, hogy ne korlátozzuk mindenki szabadságát is.”

De legalább ennyire aggályosnak vélem a gyakorlati részt is, hogy tudniillik a jövőben a bíróságok majd szövegeket elemeznek, nyelvészkednek, hogy eldönthessék, vajon ez vagy az a szó, mondat, cím alkalmas-e félelem és gyűlölet keltésére, vagy sem. És bár az egyes bírósági döntések mindig tartalmaznak bizonyos szubjektív elemeket, úgy hiszem, ezeknek jelen esetben a szükségesnél és a tolerálhatónál nagyobb szerepük lenne. Ott vannak például a sajtóperek, amelyeknél alig-alig tapasztalhatunk valamiféle egységes ítélkezési gyakorlatot, ennek okán pedig abszolút esetlegesnek (pontosabban: bíróság-függőnek) tűnik, milyen írás miatt marasztanak el, s milyen miatt nem.

Hogy a gyűlöletbeszéd ellen valamit tenni kell, az nem kétséges. Sokszor magam is elborzadva hallom-olvasom (egyebek mellett internetes portálokon, fórumokon, egy-két esetben pedig az írásaimhoz küldött kommentek között is), milyen torzszülött gondolatokhoz vezet, ha a vélt vagy valós sérelmek kiváltotta indulatok iskolázatlansággal, félműveltséggel, a történelmi ismeretek részleges vagy teljes hiányával párosulnak. Ezek felszámolásához meg aligha elegendő, ha valakiket a bíróság elé citálunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!