Hírek

2007.09.03. 08:26

És mit szeressünk rajtuk?

A rendszerváltás táján tapasztalt mélységekbe süllyedt a magyar politikusok népszerűsége. Csodálkozni nincs min, elkeseredni meg nem érdemes. Már csak azért sem, mert ez még messze nem a lejtő alja.

Stanga István

Egy most közzétett felmérés szerint csupán a rendszerváltás környékén voltak olyan népszerűtlenek a magyar politikusok, mint jelenleg. A Szonda Ipsos közvélemény-kutatésa szerint az átlagos rokonszenvindex 36 pont, amivel nem igazán lehet dicsekedni, mivel a skála 100-as. Már önmagában az a tény is figyelemre méltó, hogy 50 pontot sem sikerült elrnie senkinek (a „dobogósok”: Sólyom László 48, Szili Katalin 47, Dávid Ibolya 46), jóllehet a korábbi időszakokban ez egyáltalán nem számított ritkaságnak.

Ugyan – nem kevés iróniával – azt is mondhatnánk, hogy egy politikus nem a jelennek, hanem a örökkévalóságnak dolgozik, de azért ezeken a számokon mindenkinek el kell(ene) gondolkodnia. S ha már a rendszerváltás időszakát említettük... Mit látott-tapasztalt akkoriban az egyszeri választó? Sanyarú gazdasági körülményeket, életszínvonal-csökkenést, kilátástalanságot, egymással civakodó pártokat és politikusokat. És ma bizony, sok tekintetben nagyon hasonló a helyzet. Csakhogy amíg 1990 táján egy seregnyi dilettáns volt kénytelen országot irányítani, törvénykezni, a félholt gazdaságba életet lehelni, a demokrácia intézményrendszerét, működését kialakítani (és hol voltunk még a NATO-tól, az EU-tól), addig napjainkban – elvben – hivatásos politikacsinálókkal vagyunk körülvéve, akiknek az lenne a feladatuk, hogy egy modern Magyarországot teremtsenek, amelynek minden polgára egyre jobban boldogul.

S ezen a ponton jó lenne egy félreértést eloszlatni. A politikától való elfordulás, a politikusok iránti bizalom csökkenése egy hosszabb folyamat eredménye, azaz nem ehhez vagy ahhoz a párthoz, ehhez vagy ahhoz a kormányhoz köthető. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy melyik kabinetnek mekkora szerepe volt a lejtmenetben, hogy melyik párt melyik vezetője (vezetése) ártott többet saját és kollégái megítélésének, de a lényegen ez mit sem változtat: a hazai politikai elit hosszú, kitartó, ám kevés eredményt hozó munkájával leküzdötte magát a bányászbéka feneke alá.  

Még azt sem vonom kétségbe, hogy a róluk kialakult kép – ahogyan azt ők állítják – torz. Most ugyanis nagyjából azt gondoljuk, hogy valamennyien pitiáner, tehetségtelen, szürke alakok, akiknek kizárólag az a céljuk, hogy alaposan megtömjék a zsebüket (ennek okán korruptak is), s hogy benn maradjanak abban a körben, amelynek tagjai akkor is szép pénzt keresnek, ha a munkájuknak az égvilágon semmi látható eredménye nincsen (ők a megélhetési – kis híján bűnözőket írtam – politikusok). A politikáról meg úgy tartjuk, az csupán arról szól, hogy melyik párt ül közelebb a húsosfazékhoz (ezt döntjük el a választásokkor), nem pedig programokról, nemes célokról, megvalósítandó víziókról és – nem utolsó sorban – az emberekről.

Igen, az emberekről. Azokról (és ők igen sokan vannak), akik jóval többet vártak-reméltek a rendszerváltástól, s akiknek csalódniuk kellett. Akik azt hitték, hogy a nehezebb évek után lesz munkájuk, hogy hozzájuk is elér az autópálya (de ha nem, legalább egy normális út), hogy nem lesz gond gyermekük iskoláztatása, hogy nekik is esélyük lesz egy egészségesebb életre, hogy előbb-utóbb mindegy lesz, ki melyik megyében lakik, hogy a nyugdíjas esztendőktől sem kell félniük, és így tovább, és így tovább. S mit kaptak? Ígéreteket. Azt, hogy már csak egy kicsit kell kitartani, már csak egy keveset kell tűrni, és aztán (jövőre, a következő ciklusban, tíz év múlva, stb.) jobb lesz. Nem lett jobb. Hát, csodálkozhatunk-e ezek után azon a 36-os átlagon? Bár – ha minden marad a régiben – egyszer még ezt is visszasírják majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!