Hírek

2007.09.06. 17:24

Európában is megjelent a trópusi kór

Több mint 160 embert fertőzött meg egy trópusi betegség Ravenna környékén, jelentette be az olasz egészségügyi minisztérium. A szúnyogok terjesztette chikungunya már többször megjelent Európában, de ez az első eset, hogy a behurcolt rovarok életben maradnak a szabadban, s fertőznek. Eddig egy 83 éves beteg halt meg.

BAMA

A chikungunya tünetei a csípés után 4-7 nappal jelentkeznek, úgy mint fejfájás, magas láz, izomfájás miatti görnyedtség, bélbántalmak. Az Európai Betegségellenőrzési Központ a veszélyre tekintettel kéri az utazókat, óvakodjanak a szúnyogcsípésektől, s a Ravenna környékét felkereső terhes anyák és a krónikus betegek kérjenek orvosi tanácsot a látogatás előtt. Az olasz város környékén jelenleg is irtják a szúnyogokat.

A chikungunya már megjelent többször is Európában, de főként a trópusokon megfertőződött turistákon, vagy bevándorlókon diagnosztizálták. Előfordulhatott az is, hogy a repülőn egy-egy szúnyog eljutott kontinensünkre, s itt fertőzött meg embereket, de ez az első eset, hogy szabadon élő példányok okoznak megbetegedéseket. Valószínűleg a mostani példányokat is behurcolták, de a változó, forró és magas páratartalmú klíma immár kedvez a rovarok szaporodásának is. Márpedig a chikungunya komoly problémát is okozhat, ugyanis a francia külbirtokon, Réunion szigetén 2005-ben kitört járvány a sziget lakosságának több, mint 20 százalékát - mintegy 750 ezer embert - fertőzte meg. Védőoltás pedig nem létezik a kór ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!