Hírek

2007.09.11. 16:54

Megdobálták a képviselőket

Földdarabokkal, üvegekkel, zászlórúddal támadtak a parkolóból kihajtó képviselőkre a feldühödött tüntetők hétfőn éjjel. A szervezők elhatárolódnak a radikálisoktól.

Tibay Gábor

Egy év telt el, de a jelszavak azonosak maradtak, és többekben az indulatok sem csökkentek: ez derült ki hétfőn késő este a Parlament előtt. A Kossuth térre az Élőlánc Magyarországért mozgalom jelentett be tüntetést: a szervezet a vagyontörvény elfogadása, olvasatukban a nemzeti vagyon kiárusítása ellen tiltakozott. A megmozdulás nem torkollt közvetlen erőszakba, a megjelentek egy kisebb, jórészt a korábbi Kossuth téri tüntetőkből álló csoportja azonban a jelszavak skandálásán túllépve üveg- és sárdobálással adott hangot nemtetszésének.

Történt ugyanis, hogy miután a bejelentett demonstráció – melyen több ezren vettek részt – este tíz tájban véget ért, a kemény mag a maradás mellett döntött. A téren dolgozó újságíróknak azt mondták, megvárják a maratoni ülés után az Országházból távozni készülő képviselőket. Így is tettek: a parlamenti parkolóból kihajtó szocialista képviselőket többen szidalmazták, a virágágyásokból kitépett növényekkel, sárrögökkel, sörösflakonokkal dobálták meg az autókat – az éjszakai beszámolók szerint legalább nyolcat. A Kossuth tériek a korábban már bevált jelszavakat vették elő ismét: „Gyurcsány takarodj!”, „elkúrtad!” – kiabálták. Mesterházy Attila államtitkár autóját leköpdösték, zászlórúddal ütötték meg. A köztársasági őrezred Szili Katalin házelnököt egy távolabbi kapun engedte ki az elkerített parkolóból.

A fideszes Révész Máriusz is megjelent a tüntetők között, mint kiderült, a metróhoz tartott. A tüntetők megkérdezték tőle, mit csináljanak: „ezt ne” – válaszolta a honatya, majd eltűnt a metrólejáratban.

A Kossuth téri kordon mögött ötven fő körüli létszámú rendőrsorfal állt, de nem rohampáncélban, hanem utcai egyenruhában. Intézkedésre végül nem került sor, 11 óra utánra a kedélyek is lecsillapodtak.

Ami pedig az árpádsávos zászlókat illeti: hiába Sólyom László kérése – az államfő a vészkorszak áldozatainak és túlélőinek tiszteletére hivatkozva kérte a jelkép mellőzését –, a Parlament előtt tegnap is megjelentek a lobogók, és minden bizonnyal előkerülnek majd a zászlók a várható őszi tiltakozáshullám idején is. A Kossuth tériek tegnap világossá tették: nem értenek egyet az államfővel, így nem mondanak le a jelképről.  Bene Gábor, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője azt mondta: „az árpádsávos zászló körüli marakodás a politikai színház része, és ebben sajnos részt vesz a köztársasági elnök is”.

A Kossuth téri tüntetők tegnap sajtótájékoztatón ismertették: szeptember 17-ére, a kormányellenes tüntetéssorozat első éjszakájának egyéves évfordulójára vonulásos tüntetést jelentettek be. Terveik szerint a tiltakozók a Corvin közből a Vértanúk terére mennek majd: itt késő éjszakáig demonstrálnak a kormány ellen.

Tavaly szeptember 17-én hozta nyilvánosságra a Magyar Rádió Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Balatonőszödön még májusban elmondott beszédének néhány részletét: a kormányfő a trágár szavakat sem nélkülöző felvételen arról beszélt, a kormány „végighazudta” az elmúlt másfél évet úgy, hogy közben nem csinált semmit.

Az Élőlánc Magyarországért elítéli a Kossuth téren megjelent szélsőséges és garázda elemeket, akik rátámadtak a Parlamentből távozó országgyűlési képviselőkre az Élőlánc gyűlése után – közölte tegnap a szervezet. Közleményében azt a parlamenti képviselőket ért támadás kapcsán azt írták: „mélységesen fájlaljuk ezt, és vállaljuk a ránk háruló felelősséget azért, amit fellépésünk, minden igyekezetünk dacára, közvetve előidézett. Megkövetjük a képviselőket, és elítéljük a rendbontókat”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!