Hírek

2007.09.17. 13:26

Morvai: Idén is lehet rendőri brutalitás

Magyarországon ismét fennáll az emberi jogok tömeges és durva megsértésének közvetlen veszélye - mondta Morvai Krisztina, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából Budapesten hétfőn.

V. M.

A Civil Jogász Bizottság társelnöke a szervezet sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az emberi jogi jogsértések megelőzésére szólítják fel a kormányt, a kormánypárti frakciókat, a rendőrséget, az igazságszolgáltatást, és nemzetközi figyelőszolgálatot szerveznek. A kormányoldalt arra kéri a bizottság: figyelmeztesse Gyurcsány Ferencet, hogy Magyarország az unió tagja, demokratikus jogállam, továbbá tegyenek meg mindent azért, hogy az emberi jogok gyakorlóit védelem és ne fenyegetés illesse. A bizottság és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete közösen kérte a rendőri vezetőket arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően járjanak el, a "kisrendőröket" pedig arra, hogy a jogsértő parancsot, ha az bűncselekmény elkövetésére utasít, tagadja meg.
 
Szima Judit alezredes, a szakszervezet főtitkára a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "mindenképpen el kívánjuk kerülni az olyan sorozatos parancsnoki hibákból eredő rendőri ténykedést, mint volt az 2006 őszén". Megjegyezte: a hatalom csak a törvénytelenül kiadott parancsok végrehajtóival szemben jár el, az ilyen parancsok kiadóit ugyanakkor megjutalmazza.
A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy tudomása szerint törvénytelen módon, egyéni teljesítményértékelés nélkül a 300 legmagasabb rendőri vezetőnek átlagosan mintegy 90 ezer forinttal "eltérítették az illetményét"
Szima Judit hozzátette "nem egy városi rendőrkapitányságról kaptunk bizonyító erejű információkat, hogy a kisrendőröket a vezetőik úgy küldik ki az utcára, hogy ha nem büntetnek meg meghatározott számú állampolgárt, akkor megvonják a fizetésük egy részét, sőt, minősítésük során, mint nem megfelelő módon dolgozó személyeket fogják értékelni. Megfelelő bizonyítékokkal rendelkezünk arra, hogy a rendőrség egyes vezetői aktívan ténykednek azért, hogy az utca állampolgárát, az utcán szolgálatot teljesítő kisrendőrök ne szolgálják és védjék, hanem büntessék!

Mindez beleillik abba a most már kétséget kizáró módon körvonalazódó koncepcióba, hogy egyes rendőri vezetőket jól megfizetve, a szakmaiság háttérbe szorításával az utca állampolgárát, és az utca kisrendőrét egymás ellen hangolják".
A Civil Jogász Bizottság az igazságszolgáltatásban dolgozókat arra kérte: "bármiképpen is alakulnak az események, mindig az alkotmánynak, a vonatkozó jogszabályoknak és hivatásbeli esküjüknek megfelelően járjanak el, s őrködjenek a jogállamiság, az emberi jogok felett.
Sajnálatos, hogy a tavaly őszi eseményekkel kapcsolatos tömeges emberi jogi jogsértésekből az igazságszolgáltatás is kivette a részét - jegyezte meg Morvai Krisztina. A bizottság társelnöke hangsúlyozta: a tavaly őszi események oka nem antiszemitizmus, fasizmus, vagy randalírozási vágy volt, hanem Gyurcsány Ferenc és pártja, frakciója. A tavaly szeptember 18-i tévéostromnál "meggyőződésünk szerint az erősítés elmaradása szándékos mulasztás volt" - mondta Morvai Krisztina.

„A jól ismert harcászati stratégia (nézesd végig alárendeltjeiddel a bajtársaik szenvedését) eredményeként a magyar rendőrök jelentős része olyan mértékű felháborodást érzett a randalírozókkal szemben, hogy ettől kezdve kész volt a jogszabályok és szakmai szabályok megsértésére, magából kivetkőzve a védtelen tömegek elleni brutális támadások sorozatára. A manipulatív tájékoztatás összemosta a néhány tucat, legfeljebb néhány száz erőszakos elemelt a Gyurcsány-kormány ellen tüntető, az emberi jogaikkal élő tízezrekkel" - vélekedett a Civil Jogász Bizottság elnöke Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!