Hírek

2007.09.14. 18:54

Sarkozy üzent magyar útjával

Beszédet mondott a Parlamentben, Sólyom Lászlóval, Gyurcsány Ferenccel és Orbán Viktorral is találkozott Nicolas Sarkozy francia elnök egynapos budapesti látogatásán.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Nagy horderejű bejelentéssel nem szolgált a francia államfő
[/caption]Szimbolikus jelentőségűnek szánta Nicolas Sarkozy pénteki budapesti látogatását: az alig három hónapja hivatalba lépett francia államfő a közép-európai, az EU-hoz újonnan csatlakozó tagállamok közül Magyarországra utazott elsőként.
Mint kiderült, családi kötődése mellett – az elnök apja magyar származású – Sarkozy útjával Magyarország stratégiai helyzetét és a két ország közötti kapcsolat szorosságát is demonstrálni kívánta. Tény ugyanakkor az is, nagy horderejű bejelentéssel nem szolgált sem a vendég, sem vendéglátói.
A francia államfő egyértelművé tette: nem csak üres jelszónak tekinti a „szabadság, egyenlőség, testvériség” hármas francia nemzeti mottót. A Sándor palotában már Sólyom Lászlóval folytatott megbeszélésén vázolta országa hozzáállását az Európai Unió erőviszonyaihoz, közölve: Franciaország felfogásában nincs különbség kis és nagy országok között. „Csak egyenlő, egyenértékű nemzetek és államok vannak” – mondta.

Az elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán elsősorban elvi kérdésekről, így az energiapolitikáról, a jövő Európájáról, a két ország kapcsolatáról beszéltek a felek.
Sarkozy leszögezte: Magyarország stratégiai partner lehet az uniós energiapolitikában: a kijelentésnek jelentőséget az ad, hogy a 2008 júliusától esedékes soros francia EU-elnökség egyik fontos feladatául éppen ennek megalkotását tűzte ki az elnök. Az elnök kiemelte: Franciaország támogatja az orosz földgáztól függetlenedés kulcsát, az európai beruházásban megvalósítandó Nabucco földgázvezeték megépítését. Gyurcsány Ferenc hozzátette: egész Európa érdeke, hogy az európai beszerzések összehangolásával versenyhelyzetet teremtsen az orosz energiaellátással szemben.
 
Sarkozy üdvözölte, hogy Magyarország támogatja az uniós „Bölcsek Tanácsának” létrehozását – az ötletére megalakítandó testület a tervek szerint Európa jövőjét gondolná át. Ezzel kapcsolatban a két vezető közös levelet ír az Európai Néppártnak és az Európai Szocialisták Pártjának is.
Sarkozy a Parlament előtt tartott beszédében ahhoz is vette a bátorságot, hogy a két ország közötti viszonyról szólva a fájdalmas pontokat, így Trianon katasztrófáját se kerülje meg. Kijelentette ugyanakkor: Magyarország és Franciaország között testvéri a kötelék, melyet a szabadság szeretete erősít meg. A magyar történelem nagy dátumai – 1848, 1956 – előtt tisztelegve kitért 1989-re, a vasfüggöny lebontásának idejére is: „Ebben az évben mindannyian magyarnak éreztük magunkat” – mondta.
 
Európával kapcsolatos terveiről szólva a francia elnök megerősítette: erős kontinensre van szükség, mely ha kell, minden tekintetben meg tudja védeni magát. „A világnak nem csak Amerika, hanem Európa mezőgazdaságára is szüksége van. Ha mi nem védjük meg, akkor ki fogja?” – tette fel a kérdést.
A biztonságpolitikáról szólva azt mondta: Európa sosem lesz független, ha nem tudja megvédeni magát. Nem a NATO-val való szakításra gondol – jelentette ki –, hanem azzal párhuzamos, azt kiegészítő, ám önálló európai erőre – mondta.

Orbán: a francia elnök mindenkié

Sarkozy szimbolizálja azt a megújulást, amire egy erős Európa megteremtése érdekében szükség van – tette hozzá Orbán Viktor. A Fidesz elnöke azt mondta, a megújulás részeként szükség van „az európai gondolkodást gúzsba kötő politikai korrektség doktrínájának levetésére”, a neoliberális gazdaságpolitika tabuinak ledöntésére. Orbán Viktor az Országházban találkozott a francia államfővel. Arra, mit szól ahhoz, hogy a reformok kapcsán Gyurcsány Ferencet tekinti stratégiai partnernek az elnök, azt mondta: egy államfő mindenkié, ebben az értelmezésben pedig nincsen jobb- vagy baloldal.

Demszky lekéste a találkozót

A főpolgármester is lekéste a találkozót a Műegyetemnél a francia köztársasági elnökkel: Nicolas Sarkozy ugyanis a tervezettnél húsz perccel korábban érkezett a helyszínre. Az államfőt így Demszky Gábor helyett Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes fogadta. Budapest főpolgármestere később jó hangulatúnak nevezte találkozását Sarkozyvel – Demszky az épülő 4-es metró Gellért téri állomását mutatta meg az elnöknek –, és azt mondta: felhatalmazást kapott Sarkozytől, hogy ha „probléma lenne”, nyugodtan hívja fel őt.

Több fővárosi beruházás készül francia közreműködéssel, így például a metróépítkezés, vagy a csepeli szennyvíztisztító.

Fogast és magyar borokat kínáltak Sarkozynek

Tegeződve, kedélyesen beszélgetett egymással Gyurcsány Ferenc és Nicolas Sarkozy kettejük programjának kötetlen részén a Parlamentben. A Ház Munkácsy termében felszolgált munkaebéden a menü roston készült fogasfiléből, ropogós sült kacsából, áfonyás sült almából, gombás-kolbászos zsemlefelfújtból és vargabélesből állt. A delegációk tokaji és soproni borokat ittak az ebédhez.

Több fővárosi beruházás készül francia közreműködéssel, így például a metróépítkezés, vagy a csepeli szennyvíztisztító.

Fogast és magyar borokat kínáltak Sarkozynek Tegeződve, kedélyesen beszélgetett egymással Gyurcsány Ferenc és Nicolas Sarkozy kettejük programjának kötetlen részén a Parlamentben. A Ház Munkácsy termében felszolgált munkaebéden a menü roston készült fogasfiléből, ropogós sült kacsából, áfonyás sült almából, gombás-kolbászos zsemlefelfújtból és vargabélesből állt. A delegációk tokaji és soproni borokat ittak az ebédhez. Nagy horderejű bejelentéssel nem szolgált a francia államfő -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!