Hírek

2007.09.29. 19:15

Ujjlenyomattal lehet fizetni Németországban

Bankkártya vagy készpénz helyett biometrikus adatokkal is lehet fizetni a németországi Baden-Württemberg tartományban.

N.M.

A német Ulrich Kipper által kifejlesztett berendezést használó boltokban a vásárlóknak fizetéskor csupán rá kell helyezniük mutatóujjukat egy leolvasóra. Ez egy másodperc leforgása alatt azonosítja és összehasonlítja az ujjnyomat 30-50 meghatározó pontját a számítógépes rendszerben előzetesen regisztrálttal, a vásárlás összegét pedig automatikusan levonja az ügyfél bankszámlájáról. A módszer az idősebbek között a legnépszerűbb: a regisztrált ügyfelek több mint hetven százaléka 35 év feletti, és a 60-70 évnél idősebbek is szívesen használják.

A feltaláló szerint a rendszer tévedésének esélye egy a tízmillióhoz. A csalás pedig szinte kizárható, hiszen nagy valószínűséggel senki se fog a pénztáros szeme előtt egy levágott ujjal vagy más ujjnyomatával trükközni. Az ujjlenyomat-leolvasó fizetési rendszer beüzemeltetése egy 3-4 pénztárgépes szupermarketnél körülbelül tízezer eurós beruházást igényel. Most egy újabb területen vezetik be az ujjlenyomatos fizetést: a francia határhoz közeli Offenburg nyolc iskolai menzáján. A diákok fogyasztását az elkülönített számlán kezelt pénzükből vonják le, ha az 5 euróra csökken, a rendszer automatikusan figyelmeztető e-mailt küld nekik. Az ujjlenyomatos-fizetési rendszer kifejlesztésére eddig 3,5 millió eurót költött Kipper.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!