Hírek

2007.09.21. 18:38

Viszlát egy- és kétforintos!

Jövő márciustól kivonja a forgalomból a jegybank az egy- és kétforintosokat. Hozzá kell tehát szoknunk a 0-ra és az 5-re végződő árakhoz.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A boltokban legkevesebb 50 darabot el kell fogadni mindegyik aprópénzből – fotó: Kallus György
[/caption]Búcsút mondhatunk az egy- és kétforintos érméknek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis 2008 március elsején kivonja a közpénzforgalomból a legkisebb pénzeket. A döntés mögött az áll, hogy túl drága volt az előállításuk, és amúgy sem használta szinte senki a miniatűr érméket. A legfrissebb adatok szerint összesen 1 milliárd 41 millió darab egyforintos és 893 millió kétforintos van forgalomban. Ezeknek azonban nagyjából a 70-80 százaléka a perselyekben, fiókok mélyén lapul, vagy az utcán porosodik, mert senki nem hajol le értük.

Jövő tavasztól tehát már nem fizethetünk a legkisebb aprókkal. Addig viszont akár egy talicskányi aprópénzt is el lehet vásárolni. A jelenlegi szabályok szerint az üzletek címletenként 50 darabot kötelesek elfogadni egy-egy érméből, így egyszerre 150 forintnyi egy-vagy kétforintostól válhatunk meg egy bevásárlás alkalmával. A kereskedelmi bankok és a postahivatalok címletenként 100 darab érmét kötelesek beváltani, fizetésre azonban korlátlanul használhatjuk az eltűnés előtt álló aprókat. Akár a teljes gázszámlát is ki lehet egyenlíteni egyforintosokkal. A csekkek befizetése mellett mobiltelefon-feltöltőkártyát, illetékbélyeget, és többféle biztosítás is vásárolható a postákon az aprópénzből. A postákon és a kereskedelmi bankokban még március elseje után is legalább fél évig be lehet majd váltani az érméket. A később előkerülő aprótól viszont már csak az MNB-ben lehet megszabadulni, egészen 2013. március elsejéig.

Mivel jövő év február 29-e után az ötforintos lesz a legkisebb pénznem, a nullára és az ötre végződő árakhoz is hozzá kell majd szoknunk. Az MNB közleménye szerint a boltosoknak, kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, csak a számla végösszegét kell majd kerekíteniük öttel osztható számra. Azaz ha veszünk egy zsömlét 13, egy zacskó kakaót 67 és egy újságot 133 forintért, akkor az összesen 13+ 67+133 =213 forintos tényleges ár helyett vagy 210, vagy 215 forintot kér el tőlünk a kereskedő. Azt azonban kérdésünkre nem árulták el az MNB sajtóosztályán, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a kerekítésre, azaz mikor kell majd felfelé, illetve mikor lefelé kerekíteni. Annyi biztos, hogy a kerekítési kötelezettség a bankkártyás fizetéseket és az átutalásokat nem érinti, hiszen az 1 forint, mint elszámolási egység a jövőben is megmarad.

„A kereskedelemre nem lehet kötelező kerekítési szabályokat előírni – nyilatkozta lapunknak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy véli, hogy a verseny miatt a kereskedők valószínűleg úgy szabják meg az új áraikat, hogy ne járjon rosszul a vásárló, emiatt nem kell drágulásra számítani a pénzbevonás miatt. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója nem tartja kizártnak, hogy felfelé kerekítik majd az árakat a kereskedők. Véleménye szerint azonban összességében ezt nem érzik majd meg a pénztárcájukon a vevők éppen azért, mert gyakran már most sem kérik vissza a vásárlásokkor az egy- és kétforintosokat.

Másfélmilliárd forintot spórolnak az aprókon

Az egyforintos előállítási költsége körülbelül öt, a kétforintosé pedig körülbelül tíz forintot tesz ki. Minden évben megközelítően százmillió egyforintost és kétforintos érmét bocsát ki a jegybank. Az aprópénzek bevonásával körülbelül másfélmilliárd forintot spórolhat meg a költségvetés évente.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!