Hírek

2007.09.27. 18:09

Zuschlag-ügy: Szex, hazugság, videó!

Információink szerint, mintegy másfél millió forintért cserélt gazdát az a 2005-ben készült titkos videófelvétel, amelyen Weiszenberger László kistérségi megbízott beszél arról, hogyan lehet uniós pályázati pénzekkel „mutyizni”.

Miklós László–Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Zuschlag (balra) Weiszenberger (jobbra)
[/caption]A titkos videófelvételről régóta beszélnek Kiskunhalason, a felvétel birtokosa a szalagot több médiumnak próbálta már eladni – magas ára miatt azonban senki sem vette meg azt. Miután fény derült arra, hogy az ügyészség is rendelkezik egy példánnyal, „csökkent” az ára: lapunk meg nem erősített információi szerint végül másfél millió forintért kelt el a videó. Szerda este aztán végleg kiderült, hogy a felvétel nem legenda: a Hír Tv bemutatott belőle egy rövid részletet. Ebben a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János jó barátja, Weiszenberger László – aki tavaly októberben, az MSZP és a Sikeres Halasért listájáról került be a képviselő testületbe – oktatott ki két férfit arról, hogy úgy kaphatnak támogatást, ha „visszaosztanak” a pénzből.

„Én azt mondom neked, hogy megcélozzuk a maximálisat” – mondja Weiszenberger, akihez akkor kistérségi megbízottként Kiskunhalas mellett még 8 település tartozott. „Általában el szoktam tudni intézni azt a 24-25 millió forintot. Abból mondjuk, tekintettel arra, hogy segítesz meg minden, egy húszas marad neked” – hangzik el a felvételen. Weiszenberger közölte azt is, hogy a pénzt a minisztériumba juttatja vissza, a saját részét pedig onnan kapja meg.

Kirúgták Weiszenbergert

Gyurcsány Ferenc arra utasította Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy mentse fel megbízatásából Weiszenberger Lászlót, vagy függessze fel közalkalmazotti státuszát, valamint azonnal kezdeményezzen hivatalos eljárást a rendőrségen. A tárca meg is szüntette Weiszenberger szerződését. Bajnai Gordon csütörtökön azt közölte: „pitiáner, köztörvényes” bűnügynek tartja a történteket. A Fidesz szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet: a párt arra szólítja fel Gyurcsány Ferencet, hogy számoljon el, „milyen módszerekkel kerültek magánzsebekbe uniós közpénzek” – közölte Nógrádi Zoltán képviselő.

A kazettát egyébként úgy egy hónapja foglalta le a Zuschlag-ügy nyomozása során a Bács-Kiskun megyei főügyészség. Korábban dr. Szabó Ferenc, megyei főügyész-helyettes a következőket nyilatkozta a kazettával kapcsolatban: „A felvett beszélgetésből úgy tűnik, hogy nincs szoros összefüggésben a Zuschlag-üggyel, ugyanakkor személyi átfedések vannak a két eljárásban.”

A felvétel a kunfehértói Rózsa Motelban készült, ahova azért ment 2005-ben Weiszenberger László, hogy a motel számára elnyert fejlesztési támogatásról tárgyaljon a tulajdonossal. Sajtóinformációk szerint a panzióban korábban lányokat futtattak, a felvétel pedig tükörüveg mögül készülhetett egy olyan szobában, ahol már korábban is vettek fel kompromittáló videókat.

A 30 éves Weiszenberger László tavaly október óta önkormányzati képviselő Kiskunhalason. A vele egykorú Zuschlag Jánoshoz hasonlóan ő is többszörös milliomos. Két nagyértékű ház mellett legelő, balatoni tanya, kétmillió készpénz van a nevén úgy, hogy kistérségi megbízottként havi bruttó 198 ezer forintot keres.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A tett színhelye, a Rózsa Bisztró
[/caption]Többször is megpróbáltunk kapcsolatba lépni Weiszenbergerrel, aki azonban elérhetetlennek bizonyult. Nem csak számunkra: a helyi MSZP – a pártnak nem, csak a helyi frakciónak a tagja a képviselő – sem találta sehol. Időközben Várnai László, Kiskunhalas polgármestere bejelentette, hogy azonnali hatállyal kilépett az MSZP képviselő-testületi frakciójából. A döntését azzal indokolja, hogy nem kíván közösséget vállalni Zuschlag János és Weiszenberger László elfogadhatatlan cselekedeteivel. Később a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista frakciója is elhatárolódott Zuschlagtól és egy másik képviselő gyanúsítottól, Katus Ferenctől. Közölték, mivel nem távoztak önként a közgyűlési képviselőcsoportból, kizárták őket.

Kitálal a volt államtitkár

„Én is találkoztam nehezen megtagadható kérésekkel” – közölte Topolánszky Ákos, a sportminisztérium korábbi, drogügyekért felelős helyettes államtitkára a hvg.hu-nak adott csütörtöki interjújában. A volt tisztviselő példának azt hozta fel, hogy egy ízben Gyárfás Tamás a Napkelte televíziós műsort gyártó cégének kellett volna négymillió forintot juttatnia, vagy ahogy fogalmazott: „neki illett adni”. Az első körben azonban nem nyert a pályázat, mire Gyárfás magánál Gyurcsány Ferenc akkori miniszternél reklamált. Topolánszky úgy tudja: Gyárfás végül megkapta a pénzt. Hozzátette: a tárcánál az akkor ott dolgozó Szilvásy György és egykori úttörőszövetségi barátai végezték a pályázatok „előzsűrizését”.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált: hazugság, amit az interjú sugall, mert Gyurcsány Ferenc soha senkit nem utasított arra, hogy megsértse köztisztviselői esküjét, soha nem kívánta meg nem engedett eszközökkel befolyásolni a döntéseket. Gyárfás Tamás szintén tagadta az elhangzottakat.

Orbán: maffiamódszerekkel osztogatják a pénzt

A „Zuschlag-modell” érvényesül nem csak az ifjúsági pénzek, hanem az uniós pénzek elosztásánál és a társadalombiztosítás átalakításában is – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A pártelnök úgy fogalmazott: lassan minden nap fény derül egy kormányzati korrupciós ügyre, az állami pénzeket „maffiamódszerekkel” osztják szét. A Fidesz cáfolta, hogy korábban is tudott volna a felvétel létezéséről, annak ellenére, hogy Orbán Viktor a múlt heti parlamenti felszólalásában az üggyel összerímelő módon arról beszélt, hogy az országban „ellopják az uniós pénzeket”.

A Fidesz cáfolta, hogy korábban is tudott volna a felvétel létezéséről, annak ellenére, hogy Orbán Viktor a múlt heti parlamenti felszólalásában az üggyel összerímelő módon arról beszélt, hogy az országban „ellopják az uniós pénzeket”. Kirúgták Weiszenbergert Gyurcsány Ferenc arra utasította Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy mentse fel megbízatásából Weiszenberger Lászlót, vagy függessze fel közalkalmazotti státuszát, valamint azonnal kezdeményezzen hivatalos eljárást a rendőrségen. A tárca meg is szüntette Weiszenberger szerződését. Bajnai Gordon tegnap azt közölte: „pitiáner, köztörvényes” bűnügynek tartja a történteket.

A Fidesz szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet: a párt arra szólítja fel Gyurcsány Ferencet, hogy számoljon el, „milyen módszerekkel kerültek magánzsebekbe uniós közpénzek” – közölte Nógrádi Zoltán képviselő. Kitálal a volt államtitkár „Én is találkoztam nehezen megtagadható kérésekkel” – közölte Topolánszky Ákos, a sportminisztérium korábbi, drogügyekért felelős helyettes államtitkára a hvg.hu-nak adott tegnapi interjújában. A volt tisztviselő példának azt hozta fel, hogy egy ízben Gyárfás Tamás a Napkelte televíziós műsort gyártó cégének kellett volna négymillió forintot juttatnia, vagy ahogy fogalmazott: „neki illett adni”. Az első körben azonban nem nyert a pályázat, mire Gyárfás magánál Gyurcsány Ferenc akkori miniszternél reklamált. Topolánszky úgy tudja: Gyárfás végül megkapta a pénzt. Hozzátette: a tárcánál az akkor ott dolgozó Szilvásy György és egykori úttörőszövetségi barátai végezték a pályázatok „előzsűrizését”.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált: hazugság, amit az interjú sugall, mert Gyurcsány Ferenc soha senkit nem utasított arra, hogy megsértse köztisztviselői esküjét, soha nem kívánta meg nem engedett eszközökkel befolyásolni a döntéseket. Gyárfás Tamás szintén tagadta az elhangzottakat. Zuschlag (balra) Weiszenberger (jobbra) A tett színhelye, a Rózsa Bisztró -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!