Hírek

2007.10.15. 19:01

Ab-igen: gyűjtheti a Fidesz az aláírásokat

Egyelőre csak a káosz a biztos a kormány és ellenzéke népszavazási háborújában. Az MSZP húsz kérdést tesz fel. Az Alkotmánybíróság helybenhagyta: el lehet kezdeni az aláírásgyűjtést a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Elkezdheti a Fidesz az aláírásgyűjtést a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Kétséges, hogy bárki is sokkal okosabb lett hétfőn, a parlamenti pártok által kezdeményezett tucatnyira rúgó népszavazási és törvénymódosítási kezdeményezések sodrában. Mindössze annyi biztos, közel egy év kellett a Fidesz népszavazási kérdéseinek ahhoz, hogy átmenjenek előbb az Országos Választási Bizottság, majd pedig az Alkotmánybíróság szűrőjén. Hétfőn a taláros testület ugyanis kimondta: az ellenzéki párt megkezdheti az aláírásgyűjtést a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj kérdésköreiben is. Így a Fidesz hat témában – a korábban már szentesítették a kórházprivatizációra, termőföld-eladásra és gyógyszerárusításra vonatkozó felvetéseket – kezdhet készülni a referendumra.

Nem ilyen egyszerű a helyzet a kormányfő és utóbb az MSZP által „felesben” erőltetett, a közélet tisztaságát szolgáló csomaggal kapcsolatban. A szombati frakcióülésen a jelen lévő honatyák ugyan nagy nehezen rábólintottak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezéseire, de maradtak még lezáratlan viták és nyitott kérdések is szép számmal. A tudható dolgokat Varju László frakcióvezető-helyettes ismertette: e szerint a szocialisták hét+egy (a Fideszé) pontos tisztasági csomagját öt törvénymódosítássá kovácsolták. (Ebből hármat a frakció, míg kettőt a kormány nyújt be.)

A kampányfinanszírozással kapcsolatos az első módosítás, melyben többek közt az áll: kampányidőszakban a pártok csak 21 napig hirdethetnek majd a médiában. A pártok költségvetési támogatását a jelenlegi, összesen évi 2,5 milliárd forintról 7,5 milliárd forintra, a választási évben pedig 11,25 milliárdra emelnék, változnának a közzétételi és támogatási szabályok is. Másodikként a közpénzek felhasználását, végül pedig az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségét szabályoznák – ez utóbbit úgy, hogy 2011 januárjától a honatyák csak főállásúként működhessenek.

A kormány a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó előterjesztést és a kormánytagok jogállásáról szóló törvény módosítását kezdeményezi: többek között a távozó kormánytagokat vetnék vagyonosodási vizsgálat alá. Fideszes javaslatba felvették a listára az állami vezetők személyi jövedelemadó-bevallásának nyilvánosságra hozatalát is. A szocialisták ígéretükhöz híven a módosító javaslatok tartalmát húsz népszavazási kérdést tartalmazó sorrá is alakították, melyet tegnap nyújtottak be a választási bizottságnak. A párt közölte: a törvényjavaslatokat fenntartják, de érdemi tárgyalás esetén a népszavazási kérdéssort hajlandók visszavonni.

A kormányoldalnak nem kellett messzire mennie az első pofonért: a szocialista polgármesterek – 38-an ülnek a frakcióban – nevében Molnár Gyula első kerületi vezető hétfőn azt közölte: elfogadhatatlannak tartják az összeférhetetlenségi javaslatokat. A koalíciós partner SZDSZ is arra szólította fel a kabinetet, hogy vonja vissza a javaslatokat és a népszavazási kezdeményezést: a liberálisok szerint ugyanis ötpárti egyeztetéseken kell megállapodniuk a kérdésekről.

Az ellenzék ugyancsak a kormány erőpolitikáját kifogásolta, az egyeztetéseket hiányolva. A nyomásgyakorlást egyébként Gyurcsány Ferenc sem tagadta: a sajtónak arról beszélt, nagy a megállapodási kényszer; a pártoknak pedig „erőteljes ösztökélésre van szükségük, hogy ne akarjanak, végső esetben pedig ne tudjanak felállni a tárgyalóasztal mellől”. Szijjártó Péter Fidesz szóvivő minderre úgy reagált: Gyurcsány Ferenc zsarolási kísérlete kimúlt – saját, 190 fős frakciójában is csak 48-an támogatták. A szóvivő szerint nincs másról szó, mint arról: a kormányfő így akarja elterelni a figyelmet egyes korrupciós botrányokról, például Veres János pénzügyminiszter ügyéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!