Hírek

2007.10.24. 18:01

Gyorsított eljárás Toroczkai ellen

Toroczkai Lászlót rendzavarás és a gyülekezési joggal való visszaélés miatt állítják ma bíróság elé. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét, mint gyanúsítottat, kedden délután Szekszárd fogdájába szállították.

Vég Márton

„A Pesti Központi Kerületi Bíróság elé állítják ma Toroczkai Lászlót, akit rendzavarás és gyülekezési joggal való visszaélés miatt vettek őrizetbe még hétfőn” – közölte tegnap internetes honlapján a rendőrség. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét még a kedd délutáni órákban Budapestről a szekszárdi börtönbe szállították, mert a hatóságok attól tartottak, hogy társai megkísérlik majd kiszabadítani.
Toroczkai László maga is elismerte a Szabadság téren, hogy szándékosan nem vette át a rendőrség tiltó határozatát, ennek ellenére arra biztatta az embereket, hogy vonuljanak az Operaházhoz, ahol Gyurcsány Ferenc kormányfő mondott ünnepi beszédet.
„A rendőrség a napokban az átirattal együtt megküldi az ügyészségnek a felvételt a Budaházy Györgyként hétfőn a Szabadság téren felszólaló férfiről” – közölte tegnap a BRFK. A lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy kényszerintézkedésének esetleges megváltoztatásáról a nyomozási bíró és nem a rendőrség jogosult dönteni.
Bencze József országos rendőrfőkapitány pedig úgy fogalmazott, Budaházy felelősségre vonásra számíthat, mert elősegítette a tiltott tüntetést.
A kedd esti fővárosi zavargások után tegnapi közlés szerint ötvenöt embert állított elő a rendőrség, 42-őt szabálysértés – ebből hetet közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása, 35-öt pedig jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt –, tíz demonstrálót bűncselekmény miatt.
A rendőrségnél arról is tudnak, hogy október 26-án újabb „spontán akció” lehet az Erzsébet hídnál, ugyanis a kuruc.info internetes oldal hídzárat szervez az 1990-es taxis-blokád évfordulójára. A BRFK szóvivője elmondta, vannak információik az esetleges tüntetésről, ezért, ha az bekövetkezik, nem fogja felkészületlenül érni a rendőrséget.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján a politikai pártok magatartása és a rendőrség fellépése volt a témája a szerdai napirend előtti felszólalásoknak a parlamentben. Eörsi Mátyás (SZDSZ) arról beszélt, hogy a nemzeti ünnepen a rendőrség fellépése szakszerű, határozott és törvényes volt.
Horváth János (Fidesz) szerint a forradalom emléke ma a „széthúzó torzsalkodás” eszköze, nem pedig a nemzeti összetartozás szimbóluma. Szabó Zoltán (MSZP) pedig úgy fogalmazott: az ellenzék továbbra sem hagyott fel a kettős beszéddel. „Mindenkinek el kell döntenie, elítéli-e az 56-tal vont hamis párhuzamokat, vagy maga is hamis párhuzamokat von” – jegyezte meg.
Dávid Ibolya (MDF) szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 23-án mondott beszédében saját hibáit az ország hibájának, saját bűneit az ország bűneinek állította be. Az ellenzéki pártelnök ugyanakkor úgy vélte, a Fidesz képes volt a valódi számvetésre, ugyanis felismerte, hogy az utcai politizálás zsákutcába vezetett.
A piacvezető autós biztosítók közül kettő biztosan fizet azoknak, akiknek a kocsija az ünnepek alatti utcai zavargásokban sérült meg. Hasonlóan a múlt évi gyakorlathoz azok jártak jól, akiknek casco biztosítása van.

Schultz: Európában nem megengedett "mocskos zsidózni" a kormányfőt

„Az Európai Unióban nem megengedett, hogy a tüntetők mocskos zsidónak nevezzék Gyurcsány Ferencet, bárki bárhogyan is vélekedik a magyar miniszterelnökről” – mondta tegnap az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén Martin Schultz. A szocialista EP-frakció vezetője szerint lehet Gyurcsányt szeretni vagy nem szeretni, ez akkor is fasiszta megnyilvánulás, és el kell utasítani.
A magyar néppárti Fidesz-delegáció nyilatkozatban közölte: minden jogsértő cselekedetet, valamint az antiszemitizmust a leghatározottabban elítélik, és azzal semmilyen formában közösséget nem vállalnak.
A magyar szélsőjobboldaliak ismét menetelnek címmel számolt be a konzervatív Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes svájci lap az ötvenhatos megemlékezéseket kísérő eseményekről. A brüsszeli Le Soir tudósítója azt emelte ki, hogy neonáci agitátorok zavargásokat provokáltak a magyar fővárosban. Az osztrák lapok szerint nincs többé ''56-os megemlékezés erőszak nélkül, míg a Rosszijszkaja Gazeta orosz kormánylap arról ír, hogy „gárdisták” is részt vettek a zavargásokban. Az Adevarul című román napilap pedig úgy fogalmazott, hogy a megemlékezést tavaly után most ismét „eltérítették eredeti rendeltetésétől” a magyar szélsőségesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!