Hírek

2007.10.03. 10:03

Kinek árt a Zuschlag-ügy?

Egyre-másra hallani olyan hangokat, miszerint a Zuschlag-ügy kirobbanása Gyurcsány párton belüli ellenfeleinek sem jött rösszul. Nos, lehet. De az meg tény, hogy a botrány főleg az MSZP-re nézve veszélyes, hiszen elkísérheti akár 2010-ig is.

Stanga István

Az összeesküvés-elméletek kedvelői már az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését is a szocialista párton belüli belharcoknak tulajdonították. Akkoriban számos verzió, név is keringett azzal kapcsolatban, hogy vajon az MSZP meghatározó politikusai közül kinek is állhatott érdekében a Gyurcsányt valóban kompromittáló szöveg rögzít(tet)ése és eljuttatása a médiához. S bár a tettes kiléte, motivációja homályban maradt (az persze, nem biztos, hogy mindenki előtt), annyi kétségtelen: a beszédet csakis a párt valamely jelenlévő tagja rögzíthette, akit nem feltétlenül a kormányfő iránti szimpátia vezetett.

Noha a fentebbi történetről már alig beszél valaki, a Zuschlag-ügy kapcsán mégis valamiféle déjá vu érzésem van. Mostanság ugyanis      hallani olyan hangokat, amelyek szerint nem kizárólag a Bács megyei ügyészség munkájának köszönhető a kirobbant botrány, hanem azoknak is, akik jól tudták, hogy a „lefölözési” akció végső soron a miniszterelnöknek és környezetének (például Szilvásy Györgynek) is kínos perceket okoz. Márpedig az aligha vitatható, hogy – minden összeborulás ellenére – vannak az MSZP-ben szép számmal, akik enyhén szólva sem kedvelik Gyurcsányt, aki egyfelől valóban nem a klasszikus szocialista prototípusa, másfelől neki tulajdonítják a párt népszerűségének máig tartó csökkenését, illetve mindazt a „káoszt, zűrzavart”, amely mondjuk az egészségügy átalakítását jellemezte.

Ha kimondjuk, ha nem, tény, hogy e körben általában Szili Katalint, a szocialisták egyik meghatározó emberét, a T. Ház elnökét szokták emlegetni. Hogy miért? Nos, egyrészt azért, mert tudni vélik, hogy a   jelenleg betöltött pozíciójánál is magasabbra tekint, másrészt pedig – és ez a fontosabb – számos kérdésben fogalmazott már meg a kormányfőével abszolút ellentétes véleményt. És azoknak, akik így látják, újabb „muníciót” szolgáltatott a Zuschlag-sztori, hiszen éppen az az Ocsovai Tamás tette a miniszterelnökre nézvést a legterhelőbb tanúvallomást, aki – a hírek szerint – az ifjúsági és sportminisztérium helyettes államtitkáraként a baranyai szocialisták támogatását bírta. Többek között ennek tulajdonítják, hogy az akkor a tárcát vezető Gyurcsány nem tudott megszabadulni Ocsovaitól, noha a leggyengébb képességű beosztottjának tartotta.

Hogy a szocialista párton belül komoly konfliktusok vannak a reformokat, az SZDSZ-szel való kapcsolatot, a társadalmi párbeszédet – s egyáltalán: a jövőt – illetően, az egy pillanatig sem kétséges. Ennek okán arra sem fogadnék nagy összegben, hogy miniszterelnök-jelöltjüket 2010-ben Gyurcsány Ferencnek hívják majd. Ám azt ezek ellenére sem hiszem, hogy akár Szili Katalinnak, akár más MSZP-s politikusnak most érdekében állt volna egy ilyen botrány kirobbantása. Nem mintha a szocialistáktól teljesen idegen lenne a belső „kavarás”, meg a machiavellisztikus módszerek alkalmazása (lásd Medgyessy Péter esetét), ám ezeket többnyire úgy oldják meg, hogy a párt viszonylag kevés veszteséggel (vagy éppen pozitívan) jöjjön ki a dologból. És hát, ez a „pénzlenyúlási”  ügy egyáltalán nem ilyen. Ennél legfeljebb csak azért lehet imádkozni,  hogy 2010-re lehetőleg minél többen felejtsék el Zuschlag János nevét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!