Hírek

2007.10.19. 17:06

Nem lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe

Amikor az államtitkár a sajtótájékoztatót tartotta, a szóban forgó javaslatot már visszavonták

Z. H.

Visszavonta Szabó Lajos (MSZP) és Gegesy Ferenc (SZDSZ) az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványt, amelyben azt kezdeményezték, hogy 2010 végéig visszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe azok, akik 2008. január 1-jéig betöltik az 50. életévüket. A képviselők a híradások szerint azzal indokolják lépésüket, hogy a kormány nem támogatja a javaslatukat. Érvelésük több szempontból is meglepő.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága ugyanis szerdán a kormánypárti és az ellenzéki képviselők szavazataival elfogadta az indítványt. Az ülésen a Pénzügyminisztérium egyik főosztályvezetője támogatta a javaslatot. Majd csütörtökön Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a kormány jövő szerdán dönt az indítványról. Hozzátette: „a módosító javaslatoknál a bizottságokba delegált minisztériumi köztisztviselők nem politikai álláspontot képviselnek, hanem a saját szakmai véleményüket”.

Időközben kiderült, hogy amikor az államtitkár a sajtótájékoztatót tartotta, a szóban forgó javaslatot már visszavonták a képviselők. Az Index értesülése szerint Kóka János gazdasági miniszter kezdeményezte, hogy ne nyissák meg a visszautat az állami pillérbe. A tárcavezető szerint nem szabad letérni az 1997-ben indított nyugdíjreform útjáról. Budai Bernadett szóvivő közölte: a kormány nem támogatja a módosító indítványt. Úgy fogalmazott: „senki sem akarta támogatni, csak a Pénzügyminisztérium hajlott a változtatásra”.

A szóban forgó indítványt jegyző Gegesy Ferenc az Indexnek elismerte, valójában nem ő, hanem a Pénzügyminisztérium az ötletgazda. A tárca munkatársai a benyújtási határidő lejárta előtt nem sokkal elé toltak egy 40-50 módosító indítványból álló csomagot, amit alá is írt. Elmondása szerint Szabó Lajossal abban maradtak: annak ellenére beadják a kérdéses módosító javaslatot, hogy sem az SZDSZ, sem az MSZP nem alakította még ki az álláspontját róla. Megállapodtak abban, hogy visszavonják az indítványt, ha később bármelyik koalíciós fél jelzi, hogy nem tartja elfogadhatónak.

Becslések szerint 150-200 ezerre tehető azoknak a száma, akik a számítások szerint rosszul járnak a magánnyugdíjpénztári tagsággal. Az ötven éven felülieknél az életpálya egészéhez képest rövid tartamú pénztártagsági időszak alatt összegyűlt felhalmozás alapján megállapítható életjáradék nem kompenzálja azt a veszteséget, amit elszenvednek amiatt, hogy lemondtak a korábban megszerzett nyugdíjjogaik egynegyedéről. Közülük sokan a tájékoztatás hiányosságai miatt nem léptek vissza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amire 2002 végéig volt lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!