Hírek

2007.10.13. 16:11

Órákkal az eljegyzése előtt halt meg?

Tíz év sem volt elég ahhoz, hogy lenyugodjanak a kedélyek Lady Di és Dodi al Fayed halála óta. A londoni fellebbviteli bíróság most azt vizsgálja, hogy merénylet történt-e, mint ahogy azt Dodi al Fayed édesapja állítja.

Fábos Erika

Tíz év sem volt elég ahhoz, hogy lenyugodjanak a kedélyek Lady Di és Dodi al Fayed halála óta. A londoni fellebbviteli bíróság most azt vizsgálja, hogy merénylet történt-e, mint ahogy azt Dodi al Fayed édesapja állítja. Bár az angol és a francia hatóságok egyszer már megállapították, hogy a walesi hercegnő és kedvese balesetben halt meg, most újból sorra veszik a bizonyítékokat.

Az idősebb al Fayed, a Harrod''s áruház tulajdonosa azt szeretné elérni, hogy Erzsébet királynőt és a királyi családot is tanúként idézze be a bíróság. Al Fayed elmélete szerint a francia és az angol titkosszolgálat lehallgatta Diana telefonját, így pontosan tudták, hogy mikor mit csinált. A milliárdos úgy véli, a sofőr a titkosszolgálat embere volt, de legalábbis a titkosszolgálat bérgyilkosa egy villanással elvakította őt az alagútban - emiatt ment neki az oszlopnak.

Az ügyet vizsgáló bíró és az esküdtszék éppen ezért a héten még Párizsba is elutaztak, hogy maguk vizsgálják meg a baleset helyszínét. A bizonyítást nehezíti, hogy két kulcsfontosságú tanú eddig nem volt hajlandó megjelenni a meghallgatáson. Egyikük az a lesifotós, aki az utolsó képet készítette a hercegnőről, másikuk annak a taxinak a sofőrje, amelyik a feltételezések szerint karambolozott a Dianát szállító Mercedesszel a párizsi alagútban.

A paparazzo, Jacques Langevin korábban azt ígérte, hogy tanúvallomást tesz a londoni fellebbviteli bíróságon, ahol a tíz évvel ezelőtti halálos baleset tárgyalása és a halottkémi vizsgálata zajlik. Mégsem hajlandó tanúskodni.

Le Van Thanh francia taxisofőr sem. Közölte: esze ágában sincs segíteni a vizsgálatot, mivel nem akar belekeveredni az ügybe. Kettejük vallomása nélkül nagyon nehéz lesz érdemi döntéssel lezárni a vizsgálatot és megcáfolni azokat az összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint a hercegnőt a brit titkosszolgálat gyilkoltatta meg.

A bíróság a múlt héten tekintette meg a filmet, amelyet a szálloda és a környező közterek több mint negyven ipari kamerájának felvételeiből állítottak össze. Ebből kiderül például, hogy a Mercedest vezető Henri Paul és a lesifotós, Langevin beszéltek egymással, és az is kivehető, ahogy a sofőr odaint paparazzónak. Ez azért lehet fontos, mert ha kiderül, hogy a sofőrt a paparazzo fizette, akkor kizárható, hogy a Mercedes vezetője a brit titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. A sofőr zsebében ugyanis 1200, a számláján pedig gyanúsan sok, 170 ezer fontot találtak. Ez nagyjából 61 millió forint.

Az esküdtek és a bíró busszal ugyanazon az útvonalon mentek a Ritzből a baleset helyszínére, amin Diana és Dodi közlekedtek Párizsban. Hamarosan néhány paparazzó a busz nyomába eredt, a sofőr gyorsítani kezdett és majdnem méterre pontosan Diana halálának helyszínén belerohant az előtte haladó autóba. Az autó összetört, de a buszon csak ketten, könnyebben sérültek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!