Hírek

2007.10.13. 15:56

Taxitarifa:dupla vagy semmi

A főpolgármesteri hivatal 300-ról 600 forintra emelné a taxitarifa alapdíját. Az ötlet nem aratott osztatlan sikert, ugyanis már így is kevés az utas.

Vég Márton

„A taxisok szorgalmazására várhatóan október végén drágulhatnak a taxiszolgáltatás tarifái, amelyek hét éve változatlanok. Az alapdíjnál például az eddigi díj duplájára lehet számítani” – jelentette be a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián hozzátette: a városvezetés által támogatott előterjesztés rögzíti, hogy normál esetben az alapdíj az eddigi 300-ról 600 forintra, az emelt tarifa esetében 840 forintra növekedne. A kilométerdíj 240 forintról 360 forintra drágulna a normál tarifánál, emeltnél pedig 336 forintról 504 forintra írnák át a számokat. Míg a várakozási percdíj normál tarifánál 60 forintról 90 forintra, emelt tarifánál 84 forintról 126 forintra változhat.

A főpolgármesteri kabinet szerint a tarifa módosítása a piaci túlkínálat miatt vélhetően nem járna azonnali, automatikus díjemeléssel a fuvarszervező irodákhoz csatlakozott taxisoknál. Az úgynevezett „mezítlábas” taxisok esetében viszont az emelés indokolt és szükségszerű.
„Ez abszurd, duplázni semmiképpen sem kell. De az tény, hogy szükség lenne az alapdíj emelésére, mondjuk száz forinttal, mert a taxisoknak is ugyanannyiért adják a kenyeret a boltban. A tagdíj pedig taxitársaságtól függően havonta 45-60 ezer forint között van” – mondta lapunknak Tumay György. A budapesti taxisofőr szerint azonban inkább az a baj, hogy egyre többen akarnak taxizásból megélni, ellenben egyre kevesebb az utas. „Aki megengedhetné magának, hogy taxival járjon, annak van saját autója. Sajnos ma már azok sem ülnek be egy taxiba, akik késésben vannak” – szögezte le a taxis.

A Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetsége (FODSz) szerint olyan nincs, hogy az országban mindenki beépítheti az áraiba az inflációt, kivéve a taxisokat. „A mostani díjszabás 7 éve változatlan, a benzin áráról ugyanezt nem lehet elmondani. Az egyeztetések során többféle variáció felmerült, végül a kalkulációk alapján az alapdíj 600 forintra emelését választottuk ki” – mondta Horváth Pál. A FODSz elnöke hozzátette: ezzel csökkenthetik a rövid, három utcasarkos fuvarok veszteségét, valamint mérsékelhetik a hosszabb utak fajlagos drágulását. Azt azonban tudni kell, hogy Budapest utcáin mintegy 7000 taxi futkos, ellenben Bécsben ennek harmada, pedig ott több a potenciális kuncsaft.

A díjemelés tervezetét azonban hiába támogatja a főpolgármesteri kabinet, az utolsó szót a fővárosi közgyűlés mondja majd ki. A nyilatkozatokból pedig az derült ki, hogy az ötletet egyik frakció sem fogja megszavazni. A Fidesz szerint ekkora áremelés után egyetlen utas sem maradna, míg a szocialisták a korábbi megszorító intézkedések miatt nem látnak esélyt arra, hogy a politika felvállaljon egy ilyen döntést. Ennek ellenére Tiba Zsolt főjegyző várhatóan mégis előterjeszti a javaslatot október végén, hiszen volt már arra példa, hogy akár néhány nap alatt komplett képviselőcsoport változtatta meg véleményét egy adott kérdésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!