Hírek

2007.10.16. 18:36

Változnak az előrehozott nyugdíjazás szabályai

A nyugdíjtörvényt érintő mostani kisebb módosításokkal az előrehozott öregségi nyugdíj feltételrendszerét szándékozik következetesebbé tenni a kormány, illetve kiszámíthatóbbá tenné a rövid távú finanszírozhatóságot – jelentette be kedden Budai Bernadett kormányszóvivő.

BAMA

Az Országgyűlésnek benyújtott javaslat megőrzi a nyugdíjminimumot és a résznyugdíjat, amelyet az 1997-es nyugdíjtörvény rendelkezései 2009 január elsejével szüntettek volna meg. Egyszerűsítést jelent, hogy a férfiak előrehozott nyugdíjba vonulásának alsó korhatára változatlanul 60 év marad. A korhatár az 1997-es nyugdíjtörvény szerint a jelenlegi 60 évről a 2009-2012. közötti időszakban átmenetileg 59-re csökkent volna, a tavaly elfogadott módosítással 2013-tól lett volna újra 60. A bonus-malus rendszer egy elemét is módosítja a kormány. A bonus, tehát a nyugdíjkorhatár felett nyugdíjba vonulók esetében számolt, a nyugdíjat növelő érték nem változik: havi 0,5 százalék marad. Módosul azonban a malus, azaz a csökkentési szabály, amit a korhatár előtti nyugdíjba vonulás előtt kell alkalmazni.

A csökkentés mértékét alapvetően az életkor határozza majd meg. A javaslat alapján 2009-től a 61-62 év közötti időszakra havi 0,3 százalék, 61 év alatti időszakra pedig havi 0,4 százalék lenne a csökkentés. A módosítások azokra nem vonatkoznak, akik a változások hatályba lépése, azaz 2009 előtt megszerzik az előrehozott öregségi nyugdíjra a jogosultságot, de nem vonultak nyugdíjba. A hosszú szolgálati idővel rendelkezőknek, azaz 2009-től 40, 2013-tól pedig 41 év szolgálati idő után 50 százalékkal lesz kisebb a csökkentés mértéke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!