Hírek

2007.10.02. 14:47

Zavarnak az ablakom alatt zajongó utcai italozók

Olvasónk lakóhelye környékén lépten-nyomon utcai italozókba botlik. Gyakran randalírozás, garázdaság tanúja is lesz. A kérdés: szabad-e nyílt utcán alkoholt fogyasztani?

Rados Virág

Az utcai szeszesital-fogyasztását leginkább az önkormányzati rendeletek szabályozzák – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Aki ezt megszegi, büntetésre számíthat. Hogy mekkorára, azt szintén a rendelet dönti el. Ha tehát lakóhelyünkön ilyesmit tapasztalunk, forduljunk a területileg illetékes önkormányzathoz. Ott jeletsük be panaszunkat.

Ami viszont mindenhol érvényes: tizennyolc éven aluliakat nem szabad szeszes itallal kiszolgálni – tette hozzá a jogi szakember. A szemmel láthatólag részeg ember alkohollal való kiszolgálása ugyancsak súlyos szabálysértési bírsággal járhat. Akár ötvenezer forinja is bánhatja annak, aki ezt a szabályt megszegi.

Az eljárást a területen illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség folytatja le. A rendőrség, a közterületfelügyelő, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) embere kiszabhat helyszíni bírságot.
Garázdaság, csendháborítás miatt pedig a rendőrséget is hívhatjuk. Ilyen esetknél nekik kötelező eljárniuk.

Akad önkormányzat, amelyik hatékonyan oldja meg a problémát. A budapesti VII. kerületben szinte minden este minden sarkon italoztak. A helyhatóság kerületőröket bérelt fel. Ezek profi testőrök, akik kettesével cirkálnak a „pesti Chicagóban”. Az utcai italozókat udvariasan felszólítják, hogy hagyjanak fel a dologgal. A többség hallgat is a jó szóra. De aki esetleg ellenáll, az nem jár jól. A kerületőrség ugyan nem hatóság, de együttműködik a rendőrséggel. Azaz a renitensekhez kézitelefonon máris riasztják a rendőröket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!