Hírek

2007.11.16. 13:30

35 év után ismét Tutanhamon

Hegedűs Rita VR

35 évi szünet után a londoniak ismét Tutanhamon-kiállításban gyönyörködhetnek csütörtöktől, de változnak az idők: annak idején alig fél font volt a belépő ára a 33 évszázada élt egyiptomi fáraó kincseihez a British Museumban, ezúttal már 15 font (5400 forint) lesz az új színhelyen, a greenwichi kiállítási központban.

"Nincs többé ingyenebéd" - jegyezte meg a beharangozó sajtóértekezleten Zahi Havasz, az egyiptomi régiségek főfelügyelője, arra utalva, hogy 1972-ben Egyiptom semmit nem nyert a régészeti bemutatóval, amelynek 1,7 millió látogatója volt. Ezúttal a jövő év augusztus 30-ig nyitva tartó kiállításon 1,4 millió vendégre számítanak, már most 325 ezer jegyet foglaltak le és mintegy 10 millió dollárnak (1,72 milliárd forint) megfelelő bevételre számítanak.

Az alig 18 évesen elhunyt Tutanhamon fáraó nem játszott különösebb szerepet az egyiptomi történelemben; annak köszönheti hírnevét, hogy sírja az egyetlen volt, amelyet nem törtek fel már az ókorban a rablók. Howard Carter brit régész így mesés kincset talált benne érintetlenül, amikor egy évszázada felfedezte. Ebből a kincsből választották ki a londoni kiállítás anyagának gerincét alkotó ötven tárgyat. Ezek a darabok 2005 óta "járják a világot", az Egyesült Államokban több mint négymillió ember tekintette meg őket.

Zahi Havasz közlése szerint a jegyek és emléktárgyak eladásából származó bevétel 75 százaléka visszakerül Egyiptomba, és a műemlékek restaurálását és megőrzését szolgálja - ha ezzel nem törődnének, mutatott rá, egy évszázad alatt elpusztulna ez a régészeti örökség. A Tutanhamon sírjából való vándorkiállítás és egy másik, öt éven belül sorra kerülő, az egyiptomi fáraókról szóló bemutató a tervek szerint összesen 140 millió dollárt (24 milliárd forint) hoz majd az egyiptomi régészeti hatóságnak.

A Greenwichben Tutanhamon és a fáraók aranykora címen látható kiállítás összesen 130 tárgyat mutat be, a sírból származó antik emlékeket ugyanis kiegészítik máshonnan, így a British Museumból származó anyaggal. A kiállítás az egyiptomi XVIII. dinasztia idejének hétköznapi életét és rítusait mutatja be.

Több olyan relikviát azonban, amely túl kényes állapotú, nem vittek el Londonba: így a fáraó híres halotti maszkja, szarkofágja, vagy éppen múmiája Egyiptomban maradt. A 9 éves korától mintegy tíz éven át uralkodott fáraó múmiáját éppen a napokban helyezték új, légkondicionált üvegkoporsóba, amelyben arcvonásait is láthatják a Luxorba látogató turisták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!