Hírek

2007.11.23. 17:45

A zavargó hallgatók miatt bezárták a Sorbonne-t

A párizsi egyetemek rektorátusa hétfő reggelig bezáratta a párizsi Sorbonne-t, miután a napok óta tiltakozó francia hallgatók erőszakosan megpróbálták elfoglalni az egyetem épületét.

BAMA

A diákok az ellen tiltakoztak, hogy egy új törvény értelmében az egyetemeknek lehetősége lenne a magántőke bevonására a felsőoktatásban. A hetek óta tartó tüntetések 46 egyetemet érintenek Franciaországban. A diákok által kifogásolt törvény a személyi állomány kiválasztásában és a költségvetésben autonómiát biztosítana az egyetemeknek, így alapítványokon keresztül lenne lehetőségük a magántőke bevonására a pénzhiánnyal küzdő francia felsőoktatásba. A radikális diákcsoportok szerint az állam ezzel kiszolgáltatja a felsőoktatást a piacnak, s a törvény növelni fogja az intézmények, a diákok közti egyenlőtlenséget is.

Csütörtökön szélsőbaloldali diákszervezetek felhívására 20 ezer egyetemista és középiskolás diák vonult fel országszerte. A felsőoktatási intézmények autonómiája elleni tiltakozáshoz a héten kezdtek csatlakozni a középfokú tanintézmények is: a 2500 francia állami középiskolából ötvenet foglaltak el a tiltakozók. Eközben a diákok által négy napja elfoglalt rennes-i egyetemet a rendőrség ellenállás nélkül ürítette ki. Az egyetem vezetősége azt állítja, a tiltakozók között nemcsak diákok voltak. A hetek óta tartó tiltakozási hullám a 85 francia egyetemnek több mint felét érinti. A válságból való kiúthoz Bruno Julliard, a legjelentősebb diákszervezet, az UNEF vezetője szerint elengedhetetlen, hogy az oktatási minisztérium kielégítő választ adjon a diákok követeléseire. A szervezet, amely a felsőoktatás költségvetésének emelésében látja a megoldást – a törvény módosítását szeretné elérni elsősorban a diákok szociális helyzetét érintő pénzügyi kérdésekben, mivel a középfokú oktatásban a tanulókra fejenként évente 10 ezer euró jut, addig a hallgatók fejkvótája jelenleg évi hétezer euró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!