Hírek

2007.11.07. 07:11

Beszari, ideggyenge

Az országban uralkodó állapotok láttán nem csodálkozhatunk azon, ha a verbális adok-kapokba a legfőbb közjogi méltóságok is belekeverednek. És, ha ez így megy tovább, lesz idő, amikor még a mai jelzőket is visszasírjuk.

Stanga István

Nagyon úgy tűnik, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elé kerül a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorának az a „darabja”, amelyben Gerő András történész „beszari alak”-nak nevezte Sólyom László államfőt, továbbá azt mondta, hogy „a köztársasági elnök nem tölti be azt a szerepet, amiért tartjuk”. Az esetleges eljárás során (amelyet egyébként – a hírek szerint – Szalai Annamária, fideszes delegált kezdeményez a testület mai ülésen) nyilvánvalóan azt is vizsgálják majd, hogy a műsort vezető Verebes István megpróbálta-e „helyre rakni” a Gerő által elmondottakat. Szalai Annamária  egyébként úgy vélekedett, szükséges lenne megnézni, teljesült-e a tárgyilagosság, az elfogulatlanság és a kiegyensúlyozottság követelménye, emellett feltette a kérdést: „...azért fizetünk harmincmilliárd forintot a Magyar Televíziónak, hogy teret adjon az államfőt gyalázó propagandaműsornak?”

Nos, az kétségkívül igaz, hogy Gerő meglehetősen markáns módon (vagy ha úgy tetszik: nem túl szalonképesen) fejezte ki a véleményét, ugyanakkor számomra több okból is érthetetlen az a felháborodás, amely az ügyet kísérte és kíséri. Ha ugyanis jól értem, a tiltakozás lényege az, hogy a történész nem csupán durva kifejezést használt, hanem egy olyan valakivel szemben tette ezt, aki Magyarország egyik legfőbb közjogi méltósága. Nos, nézzük először a trágárság dolgát... Bár egyáltalán nem tartom magam prűdnek, azt én sem szeretném, ha a „bazmegelés” uralná el a képernyőket, miként azt se, ha a politikusok a nyílt színen „köcsögöznék” le egymást, mindazonáltal nem egyszer és nem kétszer hallottunk már mind a köztévében, mind a kereskedelmi adókon a Gerőénél sokkal cifrább jelzőket is. Ha az ilyenek miatt minden alkalommal összetrombitálnák az ORTT illetékeseit, azok mást se csinálnának, mint permanensen üléseznének.

Ami meg a közjogi méltóságok bírálhatóságának (már hogy egészen finoman fogalmazzak) kérdését illeti... Ha az emlékezetem nem csal, akkor e tekintetben sem tarthatjuk Gerőt úttörőnek. Mert bár a „beszari” szó valóban nem hangzott el, de ennél nem sokkal elegánsabb, ha a kormányfőt teszem azt „beteges hazudozó”-nak vagy éppen „ideggyengének” nevezzük. Olyasmivel meg nemigen érdemes előhozakodni, hogy na, de Gyurcsány megérdemli, és tényleg az, ami, hiszen mások szerint meg nyilván Sólyom érdemli meg, és Sólyom is az, ami..., azaz, ha ezen a nyomon haladunk, egy parttalan, mindamellett abszolút terméketlen vitának nézünk elébe. Akárcsak akkor, ha azt kíséreljük meg eldönteni, hogy a „beszari” és az „ideggyenge” szavak közül vajon melyik a kevésbé sértő.

Nem akarnék én semmiféle mélyebb elemzésbe belebonyolódni, de meggyőződésem, hogy az a hang, amelyet most esetleg számon kérnénk, egyenes következménye mindannak, ami ebben az országban az utóbbi időben zajlik. Mert ahol büntetlenül lehet az utcákon melegekre „vadászni”, ahol minden további nélkül lehet politikai okokból sírokat meggyalázni, ahol a tüntető doronggal verheti a rendőr lábát, a rendőr meg viperával a kezében grasszálhat..., nos, ott fölösleges csodálkozni azon, ha a tévében a kormányfőt „ideggyengének”, az államfőt meg „beszarinak” nevezik. És, ha ez így megy tovább, lesz idő, amikor visszasírjuk majd ezeket a „szolíd” jelzőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!