Hírek

2007.11.11. 11:16

Elúszó álmok?

Hogy Kovács Ági esetleg kissé meggondolatlanul viselkedett, azt nem vitatom. Ám ennek ellenére is úgy gondolom: a doppingellenőröknek soha és sehol nem szabad összetéveszteniük a szigort az embertelenséggel.

Stanga István

Holló a hollónak nem vájja ki a szemét – tartja a mondás, magyar a magyarnak már annál inkább. Legalábbis ez jutott az eszembe arról a kínos, sőt, a szememben felháborító esetről, amelynek szenvedő alanya világhírű úszónőnk, Kovács Ágnes volt, s amely akár szerte is foszlathatja olimpiai bajnokunk pekingi ötkarikás álmait. A történet dióhéjban a következő... Október 30-án reggel 8 óra körül a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársai megjelentek Kovács Ági edzésén, majd mintaadásra szólították fel a sportolót. Ő ennek eleget is tett, csakhogy az előírt, minimum 75 ml helyett csupán 25 millilitert produkált. Más körülmények között nyilván tovább is próbálkozott volna, ám hivatalos elfoglaltsága volt: 9 órakor – mint UNICEF-követnek – találkoznia kellett Roger Moorral a Hiltonban.

És innentől kezdve kettéágazik a sztori, mert mást és mást állít Kovács Ágnes és edzője, Turi György, valamint a MACS, illetve annak vezetője, Tiszeker Ágnes. Kovácsék ugyanis azt mondják, felajánlották az ellenőröknek, hogy kísérjék el őt a programjára, ám azok nem csupán ezt nem tették meg, hanem egyenesen félrevezették, amikor megígérték,  semmi baj sem lesz abból, ha aláírja azt a papírt, miszerint megtagadta a mintaadást. A MACS vezetője azonban cáfolja, hogy szó volt bármiféle elkísérésről (ennek a papírokban sincs nyoma), továbbá azt is, hogy az ellenőrök számára kiderült volna, hová kell sietnie az úszónőnek. Arról már nem is beszélve, hogy – szerinte – egy sportolónak töléletesen tisztában kell lennie azzal, mit jelent a mintavétel metagadása. Mellesleg Tiszeker Ágnes egy nyilatkozatában még valami olyasmit is mondott, hogy nem szabad érzelmi alapokra helyezni az ellenőrzést, s hogy hazánk Athén óta nem teheti meg, hogy nem tartja be a vonatkozó szabályokat doppingügyekben.

Nos, az utóbbi kijelentéssel maradéktalanul egyetértek, miként a dopping elleni kíméletlen harccal is. Csakhogy itt egyáltalán nem erről van szó, s ezt a MACS vezetőjének is tudnia kell. Senki nem azt kéri az ellenőröktől, hogy bármiben is cinkosok legyenek, senki nem azt várja el tőlük, hogy ne a maximális szigorral, az előírások figyelmen kívül hagyásával végezzék a munkájukat. Csak annyit, hogy emberségesen tegyék a dolgukat, s hogy ne próbáljanak meg – fontosságukat hangsúlyozandó – ott is ügyekre bukkanni, ahol nincsenek. Mert én – és ezt nevezhetik érzelmi közelítésnek, elfogultságnak, prejudikálásnak, megérzésnek vagy bárminek – sokkal jobban hiszek a kimagasló sportsikereket elérő és szinte mindig példaértékű emberi magatartást tanúsító bajnoknőnek, semmint nevenincs ellenőröknek. Még akkor is, ha az utóbbiak kezében akkora hatalom van, amelynek révén könnyedén tehetnek tönkre egy még oly csillogó pályafutást is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!