Hírek

2007.11.19. 13:48

Fénykép és ujjlenyomat készül a Japánba utazókról

A japán kormány terroristaveszélyre hivatkozó új rendelete szerint a japán országhatárt átlépőkről kötelező fényképeket és ujjlenyomatokat készíteni. Aki ehhez nem járul hozzá, azonnali érvénnyel kiutasítják az országból.

BAMA

Múlt héten szerdán hozta meg a japán kabinet a döntést, miszerint az országhatáron áthaladó összes, 16 évét betöltött külföldit le kell fényképezni és ujjlenyomatot kell tőlük venni. A szerdai rendelkezés értelmében az országhatáron áthaladó összes, 16 évét betöltött külfölditől ujjlenyomatot vesznek, s lefényképezik őket. Az arcukról, valamint ujjlenyomatáról készített digitális fényképeket a hatóságok bizonytalan ideig tárolhatják. Az elkészült képeket összevetik a nemzetközi bűnügyi és terrorista-adatbázisokkal, és a japán bűnügyi adatokkal. Az információkat a rendőrséggel is megosztják, illetve hozzáférhetnek külföldi bevándorlási hivatalok és kormányszervek is. Ráadásul az új rendelkezés értelmében a japán igazságügyi miniszternek jogában áll bárkit kitiltani az országból, akivel kapcsolatban felmerülhet a terrorizmus gyanúja.

Az új rendelet különösen nagy visszhangot keltett, hiszen Japán 2000-ig az összes országába érkező külföldi állampolgártól vett ujjlenyomatot, amit a személyi jogok megsértése miatti felháborodás miatt töröltek el. Az Amnesty International a bevándorlási törvény beszüntetésére kérte fel a japán kormányt, szerintük erősen diszkriminatív, hogy csak külföldiektől kérik be ezeket adatokat. A kormányzati adatok szerint 2005-ben körülbelül 7,5 millió, 2006-ban 6,7 millió látogató fordult meg a szigetországban. Jelenleg több mint kétmillió regisztrált külföldi állampolgár található, akiknek 40 százaléka állandó lakos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!