Hírek

2007.11.13. 08:51

Oroszok a spájzban?

A titkosszolgálatok vezetőváltását ritkán övezi olyan felhajtás, mint ami most Laborc Sándor NBH-főigazgatóvá való esetleges kinevezését kíséri. És nem csupán azért, mert az érintett a moszkvai „KGB-akadémián” végzett.

Stanga István

Ha Kövér Lászlót hallgatja az ember, szinte nyomban A tizedes meg a többiek című örökbecsű magyar filmvígjáték szállóigévé lett mondata jut az eszébe, miszerint „az oroszok már a spájzban vannak”. A Fidesz politikusa szerint ugyanis a magyar kormány „lefekszik az oroszoknak”, amikor azt tervezi, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal jelenlegi megbízott főigazgatóját nevezi ki a szervezet élére. Hogy mi is a baj Laborc Sándorral? Nos, egyebek mellett az, hogy képesítését a moszkvai Dzserzsinszkij akadémián, azaz a „néhai” Szovjetunió titkosszolgálati iskolájában szerezte. Kérdés persze, hogy a „KGB-s” múlt – ahogy az ellenzék állítja – valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e, miként az is, hogy az Egyesült Államok brüsszeli NATO-nagykövete valóban jelezte-e, hogy számukra elfogadhatatlan Laborc személye (egy napilap ugyanis valóban megszellőztette ezt a hírt, amit azonban hazánk brüsszeli NATO-nagykövete azonnal cáfolt).

Ám Laborc helyzete nem csupán a tanulmányai okán tekinthető instabilnak. Kövér László szerint például már az NBH megbízott főigazgatójaként is óriási károkat okozott a hivatal átszervezésével, s valósággal padlóra küldte a „céget”, amikor szinte valamennyi főosztályvezetőt leváltotta. Sajátságos, hogy ebben a tekintetben jó néhány baloldali és liberális szakértő, illetve politikus osztja az ellenzék véleményét, hiszen maguk is megütközve fogadták a hivatal „lefejezését”. Ráadásul, aki ismeri a tábornok életútját, tudja, hogy abban mindegyik oldal találhat „muníciót”, ha mondjuk a vele szembeni bizalmatlanságát akarja kifejezni. Hiszen a Horn-kormány idején a hírszerzés élén állt, hogy aztán Orbánék az APEH Bűnügyi Igazgatóságának információs igazgatóhelyettesévé nevezzék ki. Ezért hát, ha úgy tetszik, Laborc bármelyik politikai erő számára lehet elfogadható vagy éppen elutasítandó figura.

Bár egyáltalán nem ismerem a Nemzetbiztonsági Hivatal működését (és persze – a dolog természetéből adódóan –, sokan mások se), annyit tudok, hogy az ilyen szervezeteknél történő vezetőváltást egyetlen országban sem szokta akkora hajcihő övezni, mint most nálunk. S miután a titkosszolgálatok munkájának bizonyosan nem használ a túlzottan nagy felhajtás, az esetleges balhé, a kormányzatnak nem ártana újfent átgondolnia a dolgot. Már csak azért is, mert az álmoskönyvek szerint sem jelent jót, ha „ cég” tevékenysége (még, ha „csak” a vezetője személyén keresztül is) támadások kereszttüzébe kerül. És ez független attól, hogy az oroszok tényleg ott vannak-e már a spájzban.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!