Hírek

2007.11.17. 15:26

Össznépi feljelentgetés a bizalomért

Név nélküli feljelentésre buzdítja a kormány azokat, akiknek bármiféle visszaélés jut a tudomására az uniós támogatásokkal kapcsolatban. A hét elején indult el a www.anti-lop.gov.hu korrupcióellenes honlap, amelyre a hét végéig több mint félszáz bejelentés érkezett.

Maros László

Nem kizárt, hogy az anti-lop.gov.hu címen a héten elindított korrupcióellenes honlap erősíti Magyarország „nagy múltú feljelentő hagyományait” – ismerte el az EU-s támogatásokért is felelős Bajnai Gordon. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter azonban úgy véli, választani kell, hogy ettől tartunk-e jobban, vagy, hogy Magyarország eljátssza az emberek hitét. A portál egyenes következménye a nyári korrupciós ügyeknek, mikoris Weiszenberger László kistérségi megbízott egy tudtán kívül videóra rögzített beszélgetésen pályázati pénzek megszerzéséhez ígért befolyásos segítséget csúszópénzért cserébe.

Állítása szerint a pénzeket egyenesen a minisztériumba kellett vinnie, ám, hogy melyik tárca lett volna, ahol a baksist annyira várták nem derült ki. Az ellenzék azonban az EU-s pénzek körüli mutyizást is emlegette. Bajnai a történteken annyira kifakadt, hogy börtönnel fenyegette az uniós támogatásokkal visszaélőket és azt üzente a mutyizóknak: „húzzanak el a pályázati pénzektől”.

A honlapon bejelentést tevők teljes diszkrécióra számíthatnak, semmiféle személyes adatukat nem kell felfedniük, mindössze egy e-mail cím megadásával röviden ismertetni szükséges a gyanút. Az elektronikus postafiók sem azonosításra kell, hanem, hogy a bejelentő visszaigazolást kapjon a későbbiekben. Egy ügyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 30 nap alatt vizsgál ki, s ha ez előreláthatólag tovább tart, azt az e-mail címre 15 nap után jelzik. Bajnai szerint a tisztaságra azért is különösen nagy szükség van, mivel ha az uniós pályázat kapcsán hazánk tárja fel a szabálytalanságot, úgy a pénzt még egy másik projektre fordíthatjuk, de ha a stiklire az uniós ellenőrzés derít fényt, a támogatás elúszik.

A miniszter azt szeretné, ha a csalóknak egy perc nyugtuk sem lenne, ám a névtelenséggel, ha Damoklész kardja nem is, de az ellenőrzéssel járó kényelmetlenség a tisztességes vállalkozók feje felett is ott lebeg. Az NFÜ honlapjáról letölthető többek közt minden uniós pályázatot nyert vállalkozás neve, a támogatás mértéke és a projekt megnevezése. Így nem kizárt, hogy valaki üres óráiban ismeretlen vállalkozások ellen írhat feljelentő leveleket, amelyekben tények hosszú sorát is közölheti.

Az NFÜ-től megtudtuk, hogy éppen ezért elsőként a bejelentések megalapozottságát vizsgálják, s ha az nem valós – elutasítják. Ha a gyanú jogos vizsgálatot kezd az ügynökség, de nem kizárt, hogy egyből büntetőjogi feljelentés tesznek, s akkor már az ügyészség, rendőrség intézkedik. A hét végéig több mint félszáz bejelentés érkezett, ez megfelel az NFÜ várakozásainak. Tapasztalatok szerint az uniós pályázatok átlag 1,5 százaléka szabálytalan, statisztikailag tehát nagy az esélye, hogy az ellenőrök hamarosan visszásságokra bukkannak az állampolgári gyanúnak hála.

Nem osztja a kormány lelkesedését a Fidesz. Szijjártó Péter úgy látja, az eddigi kormányzati intézkedések egyáltalán nem azt mutatták, hogy a kabinet elkötelezett lenne az uniós források felhasználásának átláthatóságával kapcsolatban. A szóvivő lényegében megismételte pártja korábbi vádjait, miszerint az EU-s pénzek jelentős részét itthon ellopják, központilag vezényelt, felülről irányított rendszerben. Az ellenzéki politikus szerint egy honlap kevés az átláthatóvá tételhez.

Nem tartja ugyan elegánsnak a névtelen feljelentéseket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a civil szervezet elnöke szerint ha a kezdeményezés elejét veszi a visszaéléseknek, az legitimálhatja az anonimitást. Dénes Balázs emlékeztetett: nem újdonság demokráciánkban sem, hogy a hatalom anonim bejelentő rendszert üzemeltet, elég csak a 2001 óta működő rendőrségi Telefontanúra gondolni. Véleménye szerint egy demokráciában mindenkinek vállalnia kell véleményét, s ezzel együtt azt is, ha hamis váddal illetett valakit. A névtelen bejelentésekre a cégek is adnak, ha saját érdekükről van szó. Mint megtudtuk, mind a Budapesti Elektromos Művek NyRt., valamint a Fővárosi Gázművek ZRt. is kivizsgálja az olyan bejelentéseket, amelyek esetleges lopásokról, vagy a mérőórák manipulálásáról szólnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!