Hírek

2007.12.26. 21:43

Januártól 69 ezer forint a minimálbér

Öt százalékkal nő a minimálbér január elsejétől a kormány, a munkaadók és a munkavállalók két évvel ezelőtt megkötött hároméves megállapodása alapján. A szakképzettséghez és a gyakorlati időhöz kötött garantált bérminimum ezzel szemben majd 15 százalékkal emelkedik, de nem minden szektorban. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban pénteken a felek megállapodtak, hogy 2008-ra bruttó 5-7,5 százalék béremelést ajánlanak a versenyszférában.

BAMA

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak minimálbére a jelenlegi 65 ezer 500 forintról 69 ezer forintra emelkedik 2008 január elsejétől. A legalább középiskolai végzettséget, vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben a minimálbér 120 százalékát, míg legalább két éves gyakorlat után 125 százalékát kell a munkaadóknak fizetniük. Vagyis a szakképzettséghez kötött, de két évnél kevesebb gyakorlati idővel rendelkező munkavállalóknak az eddigi 72 ezer 100 forint helyett tehát minimum 82 ezer 800 forintot, míg két évet meghaladó gyakorlat esetén a jelenlegi 75 ezer 400 helyett legkevesebb 86 ezer 300 forintot kell kapniuk. A garantált minimumoktól eltérhetnek azon szektorban dolgozók esetében, ahol a munkáltatók külön kollektív szerződés keretében meg tudtak állapodni a szakszervezetekkel. Ilyen megállapodás egyelőre csak a mezőgazdaságban dolgozók egy részét tömörítő szakszervezeti szövetséggel született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!