Hírek

2007.12.06. 19:01

Megszavazzák a népszavazást

A kormánypártok is támogatják majd a népszavazás kiírását. A Fidesz szerint a referendum kálváriája a „lopakodó diktatúra” jelenlétét mutatja.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Tarlós István országos kampányának gyümölcse legkorábban tavasszal érhet be
[/caption]Hiába várta és kérte a Fidesz a választási bizottságot az ügymenet gyorsítására: egyelőre nem az ellenzéki párt remélte forgatókönyv érvényesül a népszavazási kérdések útjával kapcsolatban. A párt azt szerette volna elérni, hogy miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén hitelesítette népszavazási kérdéseiket a tandíj, a kórházi napidíj és a vizitdíj eltörléséről, azok mielőbb a parlament elé kerüljenek. Szigeti Péter OVB-elnök azonban azt közölte: kivárja a három napos jogorvoslati határidőt, és csak azután továbbítja a kérdéseket Szili Katalin házelnöknek. Szilinek tizenöt napja van arra, hogy a parlament elé terjessze az ügyet: az őszi ülésszakból azonban csütörtöktől csak tizenkét nap van hátra, így kérdés, még idén dönthetnek-e a pártok a referendumról.

A Fidesz szerint igen, van erre lehetőség. Deutsch-Für Tamás, a párt elnöki kabinetjének vezetője ugyanakkor közölte, ha ezt megakadályozzák a házelnök és az OVB-elnök „gyurcsányista hatalmi törekvéseket segítő trükkjei”, akkor rendkívüli ülésnapot kezdeményeznek. Deutsch-Für szerint népszavazási kezdeményezésük története bizonyítja, a 21. század elején a „gyurcsányizmus” a „kézzelfogható, lopakodó diktatúrát” jelenti.

A kormánypártok azt közölték: nincs ellenükre a népszavazás kiírása. Az SZDSZ egyenesen azt szeretné, ha a referendumról még az idén dönthetne a parlament: Horn Gábor, a párt ügyvivője azt mondta, a liberálisok az ellenzékkel együtt szavazva támogatni fogják a kiírást, noha a későbbiekben a nem válasz mellett fognak kampányolni. Nyakó István MSZP szóvivő kijelentette: pártjának mindegy, hogy mikor szavaz a parlament a referendumról. Hozzátette: a szocialisták minden valószínűség szerint szintén támogatni fogják a voksolás kiírását. A referendum így várhatóan jövő tavasszal vagy nyáron tartható meg.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szerint a Fidesz számára sem az az elsődleges kérdés, hogy mikor lesz a népszavazás: az ellenzéki párt a referendum kiírásának sürgetésével, a kormány elterelő manővereinek hangsúlyozásával mindössze a népszavazás fontosságát kívánja hangsúlyozni. Azzal, hogy a Fidesz szerint a kormány hátráltatja az ügyet, az ellenzéki párt azt sugallja, hogy a kabinetnek van félnivalója a népszavazástól – mondta lapunknak. Holott ahhoz, hogy a referendumnak valódi tétje, és változáshoz vezető erjesztő ereje legyen, elsöprő fideszes győzelem kell, vagyis magas részvétel és nyerő kérdések. Ha nem így történik – mondta Juhász – könnyen el lehet bagatellizálni a referendum jelentőségét.

Kutatás: drámai a kormánypártok hitelvesztése

A választók szerint leginkább ígérgetni szeretnek a politikai erők – áll a Political Capital Institute és a Capital Research Piackutató Intézet közös pártimázs vizsgálatában. Bár általános a bizalmatlanság a pártokkal szemben, a kormánypártok hitelvesztése sokkal drámaibb, mint az ellenzéki erőké – írják. Az elemzés szerint az MSZP tisztességtelen, de sikeres politikai szervezetként, a Fidesz pedig dinamikus és agresszív, de gyűlölködő pártként jelenik meg a választók szemében. A kutatás szerint az MSZP a választók szemében leginkább a tisztességtelenséggel kapcsolódik össze. A választók 58 százaléka a nagyobbik ellenzéki pártot is ígérgetőnek tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!