Hírek

2008.01.23. 17:09

Rászorultak pályázhatnak üdülési csekkre

Február elejétől pályázhatnak üdülési csekkre a rászorulók. A mintegy 2,7 milliárd forintos keretből hatvanezer igénylő kaphat támogatást a kikapcsolódáshoz.

Tóth Marcella

Február elsejétől pályázhatnak üdülési csekkre a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, valamint a szakiskolai tanulók – mondta el tegnap sajtótájékoztatón Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke. Az idén mintegy 60 ezer rászorult kaphat a 2,7 milliárd forintos keretből.

A nyugdíjasoknak ebből 700 millió forint jut. Azok pályázhatnak, akiknek a havi juttatása kevesebb, mint 75 ezer forint. A kérelemhez csatolni kell a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóságtól kapott, a 2008. évi nyugdíj havi összegéről szóló igazolás másolatát. Ez nem helyettesíthető sem a havi nyugdíjszelvénnyel, sem pedig a bankszámlakivonattal. A pályázaton 40 ezer forintos üdülési csekk nyerhető el. Ehhez jövedelemtől függően 15 vagy 20 ezer forintot be kell fizetni.

A fogyatékossággal élőket 250 millió forinttal támogatják. Azok pályázhatnak, akiknek a havi teljes nettó jövedelmük nem éri el a 75 ezer forintot. Csatolni kell az Államkincstár vagy az önkormányzat jegyzőjének igazolását a fogyatékosságról. Szintén be kell küldeni a pályázat benyújtása előtti hónapban kapott összes járandósságot igazoló papír másolatát. A fogyatékossággal élők 40 ezer forintos csekket kaphatnak, 15, illetve 20 ezer forint megfizetésével. A pályázó egy kísérője is nyerhet támogatást: 20 ezres csekket, 10 ezer forintos önrésszel.

A nagycsaládosok támogatására 500 millió forint jut. Erre a legalább kétgyermekes szülők pályázhatnak. Feltétel, hogy az egyik szülő havi bruttó keresete ne érje el a 100 ezer forintot. Ezt jövedelemigazolással kell bizonyítani. Karácsony Mihály bízik abban, hogy csak a valóban rászorulók pályáznak majd, s nem azok, akiknél a másik szülő milliókat keres.

A felnőttek 40 ezres csekket kaphatnak, 20 ezer forint befizetése után. Míg a gyerekek 25 ezres csekkjéből ötezret kell a szülőknek állniuk. A szakiskolai tanulók vakációjára 50 millió forintot szánnak. Erre az iskolák vagy az őket segítő civil szervezetek jelentkezhetnek. A tanulónkénti 25 ezer forintos csekkből 5 ezer forint az önrész.

Fontos, hogy aki tavaly rászorulóként nyert üdülési csekket, az az idén már nem jelentkezhet. A pályázatokról az önkormányzatok ügyfélszolgálati irodáiban, a Tourinform irodákban lehet érdeklődni, illetve az alapítvány honlapján tájékozódni. A kérelmeket február 1. és április 15. között lehet benyújtani, s azokat május 15-éig bírálják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!