Hírek

2008.02.24. 15:00

A brit adóhívatal is vásárolt banktitkokat

A brit adóhivatal is vásárolt liechtensteini banktitkokat adócsalással gyanúsított gazdag britekről

(MTI)

A brit adóhivatal is vásárolt liechtensteini banktitkokat adócsalással gyanúsított gazdag britekről. A The Sunday Times értesülése szerint a királyi adó- és vámügyi hatóság (HMRC) százezer fontot (36 millió forintot) fizetett ki egy csalásért egyébként már kirúgott és elítélt banki alkalmazottnak hozzávetőleg száz olyan brit számlaadataiért, akik Liechtenstein bankjaiban tartják pénzüket.

Az adatokat a vezető vasárnapi brit lap szerint az informátor egyszerűen ellopta a világ egyik legtitkolózóbb adóparadicsomaként nyilvántartott hercegségből.

Az informátor ugyanaz, aki - komoly belpolitikai vihart kavarva Németországban - tavaly több száz gazdag német Liechtensteinben tartott bankszámláinak adatait adta el a német hírszerzésnek, 3,2 millió fontnak (több mint egymilliárd forintnak) megfelelő összegért.

Azóta a német rendőrség számos tartományban házkutatásokat tartott adócsalással gyanúsított számlatulajdonosok lakásaiban és irodáiban, köztük a német posta azóta lemondott elnökének, Klaus Zumwinkelnek az otthonában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!