Hírek

2008.02.06. 15:45

A britek is belügynek tekintik Laborc kinevezését

Az Egyesült Királyság Magyarország belügyének tekinti Laborc Sándor kinevezését a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére - tájékoztatta a budapesti brit nagykövetség az MTI-t.

BAMA

Nem kommentálunk kinevezéseket vagy hírszerzési kérdéseket. Az NBH vezetőjének kinevezése Magyarország belügye - olvasható a közleményben. A brit kormány nem aggódik sem a magyar-orosz együttműködés, sem pedig a Gyurcsány-Putyin kapcsolat miatt. A magyar kormány az elmúlt időszakban támogatta a briteket egyebek mellett a  Litvinyenko-gyilkosság és a British Council ügyében is - tette hozzá a nagykövetség. Az Egyesült Államok NATO-missziója szerdán megerősítette: a legnagyobb NATO-tagállam tiszteletben tartja a magyar döntést, mert azt nemzeti illetékességbe tartozónak tartja.
Az elmúlt napokban több tekintélyes napilapban is téma volt Laborc Sándor kinevezése a Nemzetbiztonsági Hivatal élére. Szerdán a párizsi Le Figaro, a londoni Telegraph és a prágai Lidové Noviny is írt arról, hogy az újonnan kinevezett főigazgató személyében olyan tisztviselő került a NATO hírszerzési bizottságának élére, aki a moszkvai KGB-akadémián tanult. A The New York Times hétfőn azt írta, aggodalmat kelt a NATO-ban, hogy a moszkvai KGB-kiképzést kapott Laborc Sándor, az NBH vezetője a NATO hírszerzési bizottságának vezetője lett. Néhány NATO-diplomata azt mondta, az új titkosszolgálati vezető háttere miatt előfordulhat, hogy a tagországok kevésbé kívánják megosztani egymással hírszerzési értesüléseiket - tette hozzá az amerikai napilap. A cikket ugyanaz a Judy Dempsey jegyzi Berlinből, akinek az  International Herald Tribune (IHT) is közölte az írását. Az írás legfőbb elemeit a párizsi Le Monde is ismertette.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője kedden arról beszélt, hogy a témával foglalkozó külföldi cikkekből kiderül, információs gátszakadás lehetőségét hordozza magában a NATO-ban, ha Laborc Sándor a nemzetbiztonsági hivatal vezetője marad.  Reagálásában a Nemzetbiztonsági Iroda (NBI) ismételten hangsúlyozta: egyetlen NATO-ország sem emelt kifogást Laborc Sándor főigazgatói jelöltsége vagy kinevezése ellen, és a diplomáciai tiltakozásokról szóló állítások "nem felelnek meg a valóságnak". Gyurcsány Ferenc miniszterelnök december 17-én nevezte ki Laborc  Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!