Hírek

2008.02.12. 13:06

A Fidesz fékezni akarja az egészségbiztosítási törvény hatásait

A Fidesz a továbbiakban fékezni akarja a hétfőn elfogadott egészségbiztosítási törvény romboló hatásait, és továbbra is támogatja az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezését - jelentette az MTI.

BAMA

Erről Navracsics Tibor és Mikola István beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón. „Megpróbáljuk a következő időszakban a jobb érzésű képviselőket megnyerni annak, hogy kárenyhítésként a törvény  végrehajtását mind az ütemében, mind a hatásaiban fékezni tudjuk, a további rombolást meg tudjuk akadályozni” - mondta Mikola István, aki olyan „tömeges emberkísérletként” jellemezte a törvényt, amelyet a kormánynak nehéz lesz végigvinni.

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa kérdésre válaszolva közölte: a Fidesznek most az a feladata, hogy a további szabályozásoknál, a végrehajtási rendeletek megalkotásakor „minden paragrafusnál” ott legyen. Remélik például, hogy kárenyhítésként a fejkvóta-rendszer kialakításakor figyelembe veszik a régiónként eltérő népegészségügyi szempontokat. Mikola István álságosnak és árulkodónak nevezte, hogy a törvény preambulumába belekerült, megmarad a szolidaritás és a nemzeti  kockázatközösség. Kifejtette: a törvény nem erről, hanem az egészségbiztosítás piaci átalakításáról szól, amely a jövőben  elvezethet a több-biztosítós piaci, versengő rendszerhez.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere kérdésre válaszolva a törvény egyik legsúlyosabb hiányosságai között említette, hogy nem határozták meg, mi tartozik a járulékfizetés fejében kötelezően nyújtandó egészségügyi szolgáltatások közé, és  ezt nem határolták el a fizetőképes keresletre épülő biztosítási  rendszertől. Hozzátette: ahol profitérdekeltség van, ott a szegények, a nyugdíjasok és a nagy ráfordítást igénylő betegségben szenvedők rosszul járnak. A fideszes képviselő megjegyezte: bár a törvény néhány napon  belül nagy valószínűséggel hatályossá válik, örülnének, ha „homokszem kerülne a fogaskerekek közé”. „Csodák mindig történhetnek" - fogalmazott arra a kérdésre, valóban számítanak-e  arra, hogy a köztársasági elnök esetleg öt napon belül mégsem hirdeti ki a törvényt.

Navracsics Tibor frakcióvezető a hétfőn leszavazott törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésről azt mondta, az indokul  felhozott kormánypárti érvek szánalmasak és nevetségesek voltak, az  viszont kiviláglott belőlük, hogy a kormánytöbbség pontosan tudja, elfogyott mögüle a bizalom, és egy referendumon elbukna a törvény. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy lesz népszavazás erről a témáról, hiszen az Albert-házaspárnak az üzleti biztosítókkal szembeni népszavazási kezdeményezéséhez  összegyűjtötték a szükséges aláírásokat. Kérdésre válaszolva Navracsics Tibor elmondta: a Fidesz továbbra is inkább erkölcsi támogatást nyújt az Albert-házaspár népszavazási  kezdeményezéséhez. Hozzáfűzte: egyetértenek azzal, hogy nem szabad az üzleti folyamatot tovább engedni az egészségügyben, és azt  szeretnék, ha az egészségbiztosítási törvényt hatályon kívül  helyeznék. Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a szocialisták  pontosan a törvény preambulumára hivatkozva fogják támogatni a  kezdeményezést, Navracsics Tibor azt mondta, jó dolog lenne, ha a  szocialisták támogatnák a népszavazást, mert akkor nagyobb a valószínűsége, hogy érvényes és eredményes lesz a referendum és  könnyebb lesz hatályon kívül helyezni a törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!