Hírek

2008.02.13. 11:47

A Fidesz minden jogi eszközt felhasznál a kormánykampány ellen

A Fidesz minden jogi eszközt felhasznál, hogy megállítsa a kormány népszavazási ellenkampányát - mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

"Telik az idő, a népszavazás kevesebb, mint egy hónap múlva bekövetkezik, ebben a kampányban kellene a kormány egyoldalú propagandáját megállítani. Minden jogi eszközt meg fogunk tenni, hogy ez megtörténhessen" - fogalmazott Répássy Róbert. A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy az Országos Választási Bizottság kedd esti ülésén nem adott ki állásfoglalást a Fidesz kormánypropagandát kifogásoló beadványa kapcsán. Répássy Róbert szerint ugyanakkor vannak további jogi lehetőségek. Mint mondta, ezekről még nem döntöttek, de a Fidesz jogászai már készítik a további forgatókönyveket, így még ezen a héten újabb beadvánnyal vagy esetleg beadványokkal fognak élni, amellyel kikényszeríthetik, "hogy a kormány betartsa alkotmányos kötelezettségeit a népszavazási kampányban". A Fidesz álláspontja az, hogy az Alkotmánybíróság 1997-es határozata szerint az alkotmányos szerveknek, így a kormánynak is tartózkodnia kell a népszavazási kampány megzavarásától és meghiúsításától, vagyis semlegesnek kell maradnia a kampányban.

Ezzel szemben - folytatta Répássy Róbert - már a 3,3 milliárd  forintot is elérik a kormány közpénzből folytatott népszavazási  ellenkampányának költségei, ami azt jelenti, hogy a kormány napi 100 millió forintot költ erre a célra, az emberek pénzéből az emberek ellen kampányol. A frakcióigazgató nem nevezte meg, milyen beadványokat terveznek és azokat hova nyújtanák be, de mint mondta, mivel alkotmányos kötelességről van szó, esetleg az Alkotmánybírósághoz lehetne fordulni. A Fidesz jogi kabinetvezetője ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy mivel az Alkotmánybíróság határozatai közvetlenül nem kikényszeríthetők, ezekkel nem lehet jogorvoslatért fordulni.  Mint mondta, az OVB keddi ülésén felvetődött, hogy akár kifogással is lehetne élni, ami szintén jogi lehetőség, de ebben a pillanatban  erre még nem látnak elég indokot. Mint mondta, ha most nem sikerül megállítani a kormány kampányát, akkor is olyan kérdést vetettek fel, ami később is fontos, hiszen a kormány kampánytevékenysége semmilyen formában nincs szabályozva.

Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén nem adott ki állásfoglalást a Fidesz kormánykampányt sérelmező beadványára; a  testületből ugyanakkor többen úgy vélték, a kérelem kifogásként  elbírálható lenne. A kérdést, amelyről több órás, politikai szempontoktól sem mentes szakmai vitát folytattak, már másodszor vették napirendre. A Fidesz beadványában arról kért állásfoglalást, hogy a kormányra is vonatkozik-e az 1997-es alkotmánybírósági határozat, amelynek értelmében az alkotmányos szerveknek tartózkodniuk kell a kampányba való beavatkozástól. A párt azt sérelmezte, hogy a kormány közpénzből milliárdokat költ saját álláspontja népszerűsítésére a háromkérdéses népszavazásról az ingyenesen terjesztett, Új Magyarország című színes kiadvánnyal. Az állásfoglalás kiadásával szembeni érvek egyike az volt, hogy  az OVB nem értelmezhet egy, az alkotmányt értelmező határozatot.

A kormányszóvivői iroda reagálásában közölte: a Fidesz számára minden a népszavazásról szól, ezért nem meglepő, hogy a kormány tájékoztatási tevékenységét is saját népszavazási kampánya részének tekinti. A valóság azonban az, hogy a kormányzati tájékoztatás tematikáját a kormányzati reformintézkedések és törekvések határozzák meg, nem pedig az ellenzék pártpolitikai üzenetei - olvasható a közleményben.
A kommüniké emlékeztet arra, hogy a kormányt tájékoztatási kötelezettségének ellátása miatt alkotmánysértéssel vádolni éppen annyira képtelen, mint felelőtlen ötlet, hiszen éppen törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor tájékoztatja az embereket a kormányzati intézkedésekről. A Fidesznek is pontosan tudnia kell, hogy az állami szervek feladatainak, köztük a tájékoztatási kötelezettségnek az ellátása nem minősíthető kampánycselekménynek. Ezt éppen 2002-ben, a Széchényi-terv és a Bozsik-program országgyűlési választások előtti hirdetései kapcsán állapította meg az OVB - tartalmazza a közlemény. A kormányszóvivői iroda véleménye szerint a Fidesz attól sem riad vissza, hogy pártpolitikai érdekből a jogállam szerveit is népszavazási kampánya tárgyává tegye, és most azt az OVB-t támadja,  amelynek tagjait 2006-ban a parlament 98 százalékos többséggel  választott meg, és amelybe mind az öt parlamenti párt 1-1 főt  delegál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!