Hírek

2008.02.19. 15:56

A fogyasztóvédelmi eseti bizottság beszámolója

Ötpárti egyetértéssel fogadhatja el az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentést és a testület határozati javaslatban rögzített ajánlásait - derült ki az előterjesztések keddi parlamenti vitájában.

BAMA

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, a kormány is támogatja az ötpárti egyetértéssel megfogalmazott javaslatokat. A 2007. márciusában megalakult eseti bizottság a határozati javaslatban halaszthatatlannak tartja a fogyasztóvédelemről 1997-es törvény és az ehhez a területhez kapcsolódó más jogszabályok korszerűsítését. A testület szerint tovább kell fejleszteni a bírságolás és az elmarasztalások rendszerét, hogy növekedjen a büntetés visszatartó ereje. Az eseti bizottság javasolja, hogy a  fogyasztóvédelmi jellegű bírságokból részesüljenek kellő arányban az  e területen tevékenykedő civil szervezetek is, és azt is, hogy a  rossz minőségű áru forgalomba hozataláért kiszabható büntetési  tételek szigorodjanak.

A fogyasztóvédelmi eseti bizottság azt javasolja, hogy egyes tartós fogyasztási cikkeket a vásárlás után három nap helyett hat napig lehessen kicserélni, és szeretné, ha pontosabbak lennének a cserére, a jótállásra, a javításra vonatkozó határidők. A testület a telefonos ügyfélszolgálatok tekintetében olyan jogi szabályozást javasol, amely az ügyfél számára is elérhetővé teszi a vele folytatott és az ügyfélszolgálat által rögzített beszélgetést. Alexa György, a bizottság szocialista elnöke elmondta: olyan jogi szabályozást kell kialakítani, amely tisztázza és erősíti a békéltető testületek helyzetét, valamint biztosítja tevékenységük kiegyensúlyozott finanszírozását. Hozzátette: a fogyasztóvédelmi ismereteket az iskolákban is oktatni kellene, a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása érdekében. Mint mondta, a fogyasztóvédelem az egyik legfontosabb esélyegyenlőségi kérdés, az elmúlt 16 év azonban a fogyasztók növekvő kiszolgáltatottsága jellemzi.

Bagi Béla a Fidesz nevében azt mondta, igent mondanak beszámolóra és a javaslatokra. A fideszes politikus hangsúlyozta: erősíteni kell a fogyasztók jogait a kereskedőkkel, szolgáltatókkal szemben. A fideszes, SZDSZ-es és MDF-es felszólalók egyaránt hangsúlyozták, hogy növelni kell a civil szervezetek súlyát a fogyasztóvédelemben. Hankó Faragó Miklós a liberális párt nevében ugyanakkor azt is mondta, hogy a büntetési tételek szigorítása önmagában nem megoldás, a nyomozást is hatékonyabbá kell tenni.  Almássy Kornél (MDF) a versenyt szorgalmazta a szolgáltatásokban, mert - mint mondta - ahol verseny van, ott a fogyasztói jogok is jobban érvényesülnek. Az általános vitát az elnöklő Harrach Péter lezárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!