Hírek

2008.02.26. 15:12

A Parlament előtt a földgáztörvény

A földgázellátásról szóló törvényjavaslat célja a teljes verseny megteremtése a földgázpiacon

mti

A földgázellátásról szóló törvényjavaslat célja a teljes verseny megteremtése a földgázpiacon a gazdaság versenyképességének fokozása  érdekében, valamint a hosszú távon fenntartható ellátásbiztonság  szavatolása - mondta Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára a törvényjavaslat expozéjában.

Az államtitkár elmondta: a törvényjavaslat megfelel az Európai  Unió előírásainak. Az új földgázpiaci modellben a jelenlegi kettős közüzemi és szabadpiaci modell megszűnik, helyét tiszta  versenypiaci modell veszi át, amelyben a versenyt csak az  erőfölényes helyzetek megakadályozása, illetve a kiszolgáltatott  fogyasztók védelme érdekében lehet korlátozni.

Dióssy Gábor kiemelte, a felhasználók és a kereskedők a földgázt  szabadpiaci körülmények között szerezhetik be, illetve a kereskedők  ugyanilyen módon értékesíthetik azt. A lakossági fogyasztók és a  kisvállalkozások szűk köre a földgáz egyetemes szolgáltatásra is  jogosult lesz. A törvény elfogadása esetén általános szabályként  2008. március 15-én lép hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!