Hírek

2008.02.07. 13:59

A postai meghatalmazás körülményes dolog

Olvasónk egy postai meghatalmazás ügyében intézkedett. Kezébe nyomták a kitöltendő papírokat, mondván, ez kell a dologhoz. Később derült ki: más iratokra is szükség van.

Rados Virág

Mérgelődhetünk a bürokrácia miatt, de ebben az esetben kivételesen nem öncélú aktatologatásról, hanem a mi érdekeink védelméről van szó. Hiszen a meghatalmazás egy másvalakinek érkező küldemény átvételére azért van, hogy megvédjék azt az illetéktelen kezektől. Ezt Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője hangsúlyozta. A szükséges iratokról valóban célszerű tájékoztatást adni – ismerte el. De a meghatalmazást tartalmazó nyomtatvány hátoldalán ott áll, milyen dokumentumokra van még szükség. Nem elegendő tehát már egy sajtpapírra ráfirkantani a meghatalmazást – erre a célra formanyomtatványt kell kitölteni.

A szóvivő szerint a történtekért a posta és az ügyfél egyaránt felelős. Előbbi azért, mert dolgozója nem járt el elég körültekintően. Utóbbi pedig azért, mert nem, vagy csak felületesen olvasta el az írásbeli tájékoztatót. (Kérdés persze, miért tette volna, hiszen jóhiszeműen úgy vélte: ő szóban megkapta a szükséges információkat – a szerk.)

Az ügyvéd osztja a szóvivő véleményét: az ügyfél és a szolgáltató is hibázott. Mindamellett a szolgáltatót illető felelősség okán panaszt tehetünk az osztályvezetőnél. Kifogásolhatjuk, hogy nem tájékotattak minket lelkiismeretlesen, így fontos információk elkerülték a figyelmünket.

A piaci versenyben az ilyen magatartással egy cég könnyen azt éri el, hogy elpártolnak tőle az ügyfelei – tették hozzá a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A posta azonban monopolhelyzetben van. A legjobb, amit tehetünk: együttműködünk a szolgáltatóval, amely egyeduralkodó a piacon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!