Hírek

2008.02.19. 13:52

Alkotmányügyi bizottság, ombudsmanjelöltek: egy igen, egy nem

A parlament alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén támogatta Fülöp Sándor kinevezését a jövő nemzedékek ombudsmanjának posztjára, leszavazta ugyanakkor Zombor Ferenc adatvédelmi biztosjelöltet.

MTI

Az ellenzéki képviselők mindkét jelöltet egységesen támogatták. Fülöp Sándor esetében ehhez járult két támogató szocialista voks is, így 15 igen állt szemben 13 tartózkodással. Zombor Ferenc tekintetében nem volt kormánypárti "átszavazás", így a bizottság nem támogatta az adatvédelmi biztosjelöltet. Avarkeszi Dezső az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke a szavazás előtt elmondta: az MSZP-frakció a jövő héten alakítja ki egységes álláspontját a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeiről.  Hozzátette: a szocialista frakció nem ért egyet a köztársasági elnök jelölési gyakorlatával, amelynek nem része a parlamenti frakciókkal történő konzultáció.

Az ombudsmanok megválasztásához a parlamenti képviselők kétharmadának támogatása szükséges. A Ház várhatóan jövő hétfőn szavaz a jelöltekről. A jövő nemzedékek ombudsmanjának posztjára jelölt Fülöp Sándor jogász végzettségű, dolgozott többek között a Legfőbb Ügyészségen és uniós környezeti jogharmonizációs munkát végzett a magyar és több szomszédos állam kormányainak. A bizottsági ülésen elhangzott: az egyedi ügyekkel kapcsolatban a jelölt elképzelése az, hogy fél-háromnegyed év alatt a környezetvédelmi felügyelőségektől, ügyészségektől, bíróságoktól begyűjti a terület joggyakorlatát. A különböző állami szervek döntései felkerülnek az ombudsman internetes honlapjára, hogy a jogkereső közönség megismerhesse azokat.

Fülöp Sándor elmondta: még sok gondot okoz, hogy a környezetvédelmi jog meglehetősen kiszámíthatatlan, szükség van a joggyakorlat fejlesztésére, egységesítésére. A biztosjelölt megválasztása esetén az általános ügyekben visszafogottságot, megfontoltságot ígért. Hozzátette: célja, hogy az összes érintett véleményét megismerve olyan kiegyensúlyozott álláspontot foglaljon el, amelyet mindenki el tud fogadni. Ilyen általános, szélesebb témákat érintő állásfoglalásra évente 3-4-szer kerülne sor. A jövő nemzedékek ombudsmanjelöltjének kiemelt témái közé tartozik a környezeti hatásvizsgálat, a természetvédelmi jogcímek, a  környezeti információk áramlása. A nagyberuházások környezetvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban Fülöp Sándor elmondta: fontos, hogy minden érintett időben véleményt nyilváníthasson, és ezzel jelentősen mérsékelhetők az anyagi és időveszteségek.
Az új ombudsmanra kiterjedő jogkörökre vonatkozó képviselői kérdés kapcsán Fülöp Sándor azt mondta, a környezetvédelemről nem szabad, hogy a konfliktus, a veszekedés, a botrány jusson az emberek eszébe, sokkal inkább az időben elkezdett párbeszéd, konszenzuskeresés.

Zombor Ferenc adatvédelmi biztosjelölt bizottsági meghallgatásán elmondta: korábban az Alkotmánybíróságon, illetve az adatvédelmi biztos hivatalában, illetve egyéni ügyvédként dolgozott.  Hangsúlyozta: az ombudsman csak az alkotmányra és a törvényekre lehet tekintettel. A jelölt kiemelte: szeretné folytatni elődei, Majtényi László és Péterfalvi Attila független, befolyásmentes, elmélyült szakmai munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!