Hírek

2008.02.18. 15:59

Az SZDSZ nem támogatja az ombudsmanjelölteket

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportja nem támogatja az államfő ombudsmanjelöltjeit - tájékoztatta a liberális frakció a hétfői ülésén született döntésről az MTI-t.

BAMA

A frakciónak előzetesen nem volt módja meggyőződni az ombudsmanjelöltek alkalmasságáról - áll a közleményben. Az SZDSZ emlékeztet arra, hogy az ombudsmanjelölteket Sólyom László köztársasági elnök ismét egyeztetés, a pártokkal történő konzultáció nélkül választotta ki. "A köztársasági elnök sokszor hangoztatott igénye a párbeszédre az SZDSZ-nél nyitott kapukat dönget, sőt: meggyőződésünk, hogy itt és most is ezt az utat kellene járni, így a biztosok személyéről is egyeztetni kellett volna" - szerepel a kommünikében. Sólyom László köztársasági elnök január 16-án jelentette be, hogy Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet jelöli jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferenc ügyvédet pedig adatvédelmi biztosnak.  Az államfőnek akkor azért kellett újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben az Országgyűlés nem támogatta előző kiválasztottjait, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát.

Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága múlt heti ülésén nem találta alkalmasnak Zombor Ferencet az adatvédelmi biztosi poszt betöltésére, a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándor kinevezését viszont támogatta. A két ombudsmanjelöltről a házelnök korábbi tájékoztatása szerint várhatóan február 25-én szavaz újra az Országgyűlés. Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek  ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata lesz, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi  rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a  természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!