Hírek

2008.02.23. 13:30

Bel - és külpolitikai botrány lett az adócsalásból

Kemény szavakat váltott Angela Merkel német kancellár és Otmar Hassler, az alpesi minihercegség miniszterelnöke

Gyükeri Mercédesz

Régóta tervezett találkozó vált valóra a héten Németország és Liechtenstein vezetői között. A kézfogás és a hatfogásos vacsora helyett azonban kemény szavakat váltott Angela Merkel német kancellár és Otmar Hassler, az alpesi minihercegség miniszterelnöke. Előbbi fontos információk eltitkolásával vádolta liechtensteini kollégáját, és azzal fenyegette meg, megakadályozza schengeni belépését.

Hassler, Alois herceggel együtt viszont illetéktelen nyomozást, orgazdaságot emlegetett. Néhány nappal korábban ugyanis fény derült arra: terhelő adatokat tartalmazó DVD-t vásárolt meg egy ismeretlen – és anonimitásához ragaszkodó – liechtensteini bankalkalmazottól a szövetségi hírszerzés (BND). Az ár ötmillió euró (1,3 milliárd forint) volt, ami eltörpül ahhoz a harminc milliárd euróhoz (nyolcezer-milliárd forinthoz) képest, amelyet a német adófizetők évente elcsalnak a költségvetésből. Jó része meg is térülhet már az első lebuktatással: tíz napja letartóztatták (majd négymillió eurós óvadék fejében helyezték szabadlábra) Klaus Zumwinkelt, a német posta elnökét.

Azt, ahogy a gyanú szerint egymillió euró adó megfizetését elmulasztó Zumwinkelt megbilincselve viszik el kölni villájából, bizonyára nyugtalanul figyelte több száz német üzletember: az említett DVD ugyanis hírek szerint kilencszáz prominens személyiség nevéhez köthető, hasonló betétről számol be. A terhelő adatok azt mutatják: a németek az elmúlt években ötven liechtensteini alapítványban helyezték el pénzt – összesen több száz millió eurót. Az alapítványok pedig, ha jótékony célra adakoznak, Lichtesteinben adómentesen működhetnek. Jótékony cél az is, ha egy topmenedzser saját családját támogatja.

A német elit tehát ahelyett, hogy adót fizetne, kiutalja egy maga által alapított lichtesteini alapítványnak a pénz, majd azt egy bankon keresztül adómentesen felveszi. A minihercegség pedig gyakorlatilag abból él, hogy ezt anionim módon megtehető, a banktitok pedig garantált. Eddig legalábbis az volt.

A most kilopott számítógépes lemez elsősorban az LGT nevű bankban tárolt pénzekről tartalmaz adatokat.  héten újabb bank is a látókörbe került. Kiderült, hogy a rostocki férfi is hozzájutott liechtensteini banktitkokhoz. A Liechtensteinischen Landesbank egyik hatvan éves alkalmazottja próbált így előnyugdíjhoz jutni, ám az ügyészég elkapta és le is tartóztatta. Több száz német neve került így a hatóságok birtokába, így a két ügy együtt már ezres nagyságrendben fenyegeti a német elitet.

Ám rostocki emberünk nem a titkosszolgálatnak akarta eladni listáját, hanem magukat az adóelkerülőket környékezte meg némi pénzért hallgatásáért cserébe.

A hatóságok hétszáz vizsgálatot helyeztek kilátásba „ismeretlen tettesek ellen”, több tucat házkutatás már a héten megtörtént. Újabb gyanúsított is horogra akadt: szerdán felfüggesztették a bajor kormány adatvédelemért felelős tanácsosát, Karl-Michael Betzlt. A vád ellene is ugyanaz volt, összegekről nem tettek említést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!