Hírek

2008.02.04. 19:22

Biztosítók: Karsainak és Farkasnak is szavaznia kell

Tizenkét módosító indítvány benyújtását támogatja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz az MSZP – mondta Kökény Mihály, a párt egészségügyi szakpolitikusa hétfőn, a szocialisták évadnyitó frakcióülését követően.

BAMA

Hozzátette: ezek a garanciális elemeket, a társadalmi kontrollt erősítik, megfelelve a Sólyom László által kifogásoltaknak. A vizitdíj és kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó Tóth Károly-féle javaslatot nem nyújtják be a parlamentnek. A képviselőknek nem engedélyezik, hogy kibújjanak az egészségbiztosítási törvény szavazása alól, közölte Lendvai Ildikó frakcióvezető. Karsai József felmentését kérte a frakciófegyelem alól, Farkas Imre pedig nem venne részt a szavazáson. Noha pártjuk nem járult hozzá, a képviselők vélhetően nem támogatják majd a javaslatot február 11-én. Lerndvai Ildikó hozzátette: az MSZP nem támogatja a Fidesz törvénymegerősítő népszavazási kezdeményezését, mert az – a frakció szerint – visszaélés a parlamenti és képviselői felelősséggel. A Fidesz szerint a módosító javaslatok nem hoznak érdemi változást, a lényeget ugyanis – azaz az egészségügy privatizációját – nem érintik.

Fidesz: kormánykampány közpénzen

A Fidesz az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordult a kormány népszavazási kampánya miatt – az ellenzéki párt kampányeszköznek tartja többek közt a 3,3 millió példányban terjesztett, Répássy Róbert frakcióigazgató szerint egyértelműen politikai tartalmat hordozó Új Magyarország kiadványt. A Fidesz arról kér OVB-állásfoglalást, hogy a kormányra is vonatkozik-e az alkotmányos szervek kampánysemlegességét kimondó 1997-es alkotmánybírósági határozat. Az OVB szerda délután tárgyalja a beadványt. Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában azt hangsúlyozta: a kormány nem folytat népszavazási kampányt, egyetlen dolgot tesz, 4,5 milliárd forintot biztosít a referendum költségeire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!