Hírek

2008.02.13. 09:23

Bocsánatot kért az őslakosoktól az ausztrál kormány

Az ausztrál kormány szerdán terjesztette elő a parlamentben azt a történelmi jelentőségű indítványt, amelyben ünnepélyesen bocsánatot kérnek az őslakosoktól azokért az igazságtalanságokért, amelyeket 1910-1970 között követtek el ellenük az aktuális kormányok.

BAMA

A javaslat szövege szerint a törvényhozás bocsánatot kér a bennszülött lakosságtól, az ország legszegényebb és leginkább hátrányos helyzetű kisebbségétől "mélységes fájdalmukért", mindazért a "méltánytalanságért, megaláztatásért, amelyet korábbi kormányok és parlamentek politikája és az általuk bevezetett törvények okoztak nekik". 1910 és 1970 között mintegy 100 ezer, többségében "félvér" őslakos gyereket szakítottak el szüleiktől szövetségi törvényekre és a helyi államok jogszabályaira hivatkozva, amelyek úgy érveltek, hogy az őslakos közösség pusztulásra van ítélve, ezért jobb, ha a gyerekeket integrálják a társadalomba. A témakörben tíz éve végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az akkori gyerekek közül sokan tartós pszichikai károsodást szenvedtek családjuk és kultúrájuk elvesztése miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!