Hírek

2008.02.07. 21:49

Bővül az űr-lakótér, végre elindult az Atlantis

Csütörtökön – többszöri halasztás után – elindult a floridai Kennedy Űrközpontból az Atlantis űrrepülőgép, amely az első európai gyártmányú kutatómodult, a Columbust hivatott eljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.

BAMA

Az Atlantison öt amerikai asztronauta és két európai űrhajós, a francia Léopold Eyharts és a német Hans Schlegel utazik a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásra. Az űrrepülő-gépet az eredeti „forgaókönyv” szerint december 6-án kellett volna elindítani. Akkor azonban elhalasztották az indítást, mert külső üzemanyagtartályának a szintjelzői meghibásodtak. Ezt követően több alkalommal is lemondtak az újabb és újabb időpontokra kitűzött startokról, mert a műszaki hibát nem sikerült teljes egészében megszüntetni. Az Atlantis legfontosabb rakományának, a Columbusnak végleges helyre illesztésével az űrbázis lakótere jelentően kibővül.

A kutatómodulban az MTA Pszichológiai Kutatóintézet Űrkutató Csoportja által kifejlesztett kísérleteket is fognak végezni az űrhajósok: elsőként az Európai Fiziológiai Modul (EPM) nevű műszer-együttessel. A berendezés segítségével két fontos kérdésre keresik a választ: az egyik a komplex cselekvéseket szervező agyi prefrontális terület zavarainak vizsgálata, a másik pedig a térbeli tájékozódás súlytalanságbéli változásának megfigyelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!