Hírek

2008.02.02. 16:23

Egy igazán jó hely: fővárosi közgyűlés

A fővárosi közgyűlés tagjai is elkészítették vagyonbevallásukat. A dokumentumokból kiderült: a megszorítások közepette még mindig nagyon megéri képviselni az embereket.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Akkor tehát mindenki mindent ért?” – kérdezte képviselőtársait Ikvai-Szabó Imre, a fővárosi közgyűlés idei első ülését vezető főpolgármester-helyettes csütörtökön. Kezében papírokat lobogtatott, így bizonyítva, hogy a szavazásra bocsátott indítvány valóban létezik. A dokumentumba foglaltak tartalmáról gyaníthatóan a városatyák zömének fogalma sincs, ez azonban már régen nem zavar senkit, frakciófegyelemmel nyomják a gombot. MSZP-SZDSZ: igen, Fidesz-KDNP: nem, MDF: tartózkodik.

Jó munkahely. Fűtenek, lehet újságot olvasni, mobilozni, internetezni, rágózni. Hibák persze vannak. A padok méltatlanul kényelmetlenek és az alapmoraj miatt alig lehet normálisan udvarolni a képviselő asszony kollégáknak. A büfében ugyan olcsó a kávé, a tepertős pogi és a süti, de a kínálatot lehetne bővíteni. Valakinek indítványoznia kellene. Ráadásul a szocialista padsoroktól túl messze van az ellátó, rosszul hallani a szavazásra figyelmeztető csengetést, loholni kell, hogy meglegyen a sovány többség.

Meglett. Nem alakult vizsgálóbizottság a 2006-os, a főváros által szabálytalanul felhasznált, félmilliárd forintnyi útfelújítási állami támogatás ügye miatt. A közgyűlés ugyanakkor döntött arról, hogy az 533 millió forintot visszafizetni a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak. Az ugyanis korábban azt állapította meg, hogy 126 rekonstrukció közül 55 esetben szabálytalanságok történtek. Rövidebb szakaszt újítottak fel, mint amelyhez az állami támogatást kérték. „Nem lett kevesebb út, csak rövidebb” – magyarázta Tiba Zsolt főjegyző.

Szintén a csütörtöki munka eredménye lett egy határozati javaslat, amely Budapesten nem kívánatosnak nyilvánította a Magyar Gárdát. Ezt a koalíciós többségen kívül az MDF is támogatta, a Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében azonban Tarlós István leszögezte: nem akarnak hetente elhatárolódni a szervezettől.

Ugyanakkor a héten csak akadt egy ügy, amely egységbe forrasztotta a politikusokat: január 31-ig nyilatkozniuk kellett a 2007-es állapotot tükröző magánvagyonukról. Ennek a kötelezettségnek így, úgy, de mind a 67 képviselő eleget tett. Tartalmuk hitelességét a Vagyonnyilatkozat-Ellenőrző és Összeférhetetlenséget Vizsgáló Bizottság bírálja majd el.

A dokumentumokból kiderült, hogy Demszky Gábor főpolgármester továbbra is Budakesziről jár be dolgozni, a fáradalmakat pedig horvátországi üdülőjében piheni ki. A már említett Ikvai-Szabó sem költözött még be Szentendréről, Hagyó Miklós azonban több lábon áll. Az MSZP-s főpolgármester-helyettes számos ingatlannal bír a XII. kerületben, Jászberényben tanyája van 3,5 hektár szántóval, de egy érdi lakás is a tulajdonát képezi. Rejtély ugyanakkor, hogy Hagyó miért nem számolja fel 35 millió forintos tartozását, ha ezt meghaladó megtakarítása van. Pokorni Zoltán bár a XII. kerület fideszes polgármestere, mégis egy 867 nm-es II. kerületi ingatlant vett 2006 decemberében, ezen van egy 291,6 nm-es családi ház.

Leggazdagabbak: Bagdy és Lakos

Nem tudjuk megállapítani, kik a Fővárosi Közgyűlés leggazdagabb tagjai, ketten feltétlenül esélyesek a címre. Egyikük ingatlanokba fektette a pénzét, a másik pénzben és értékpapírokban tartja a vagyonát. A kereszténydemokrata Bagdy Gábor nagy vagyonfelhalmozó: 23 ingatlan van részben vagy egészben a nevén; szántó, rét, legelő, gyümölcsös, erdő, kert, szőlő, Budapest XXIII. kerületében nádasai is vannak.

A másik gazdag ember Lakos Imre, az SZDSZ volt budapesti elnöke. Egy 2006-ban vásárolt BMW-vel autózik, és 28 millió forintot tart államkötvényekben. Ehhez járul még egy 52 milliós részvényportfólió, egy 15 milliós életbiztosítás és négymillió forint készpénz; bankszámláján 10 millió forint és 12 ezer euró kamatozik. Ez nagyjából százmilliós vagyon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!