Hírek

2008.02.24. 16:50

Élből kontrázzák a rektorok javaslatát a diákok

A legújabb variáns: csak a gyengén tanuló diák fizessen! és a költségtérítéses képzés 2010-től törölve - A HÖOK-nak nem tetszik

Vizer Helga

Hiller István oktatási miniszter közölte lapunkkal: a Felsőoktatási Kerekasztal áprilisban vitatja meg a rektorok új javaslatát a tandíjról. A tárca nyitott a szakmai párbeszédre, sőt, szeretné ismét szakmai keretek közé terelni a felsőoktatás finanszírozásáról szóló vitákat.
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) 2010-től eltörölné a költségtérítéses képzést.

„A legjobb tanulóknak nem kerülne pénzbe az oktatás, a legrosszabbak pedig maximum annyit fizetnének, mint most a költségtérítésesek. A tandíjat az első év után állapítanák meg a diákok között. Majd a teljesítményt minden évben újraértékelnék. Így évente váltakozó eredmény alapján kellene fizetni. A rektorok javaslatukat április végére dolgozzák ki” – mondta lapunknak Molnár Károly, az MRK elnöke.

A hallgatók képviselete, a HÖOK egyetért azzal, hogy változtatni kell a finanszírozás technikáján. Az új javaslattal azonban nem ért egyet.
„A szegény családok gyermekei, az első értelmiségiek éppen az első évben teljesítenek a legrosszabbul. Ha a második évben az első után számolnák ki tandíjukat, akkor sokat kellene fizetniük. Az is megeshet, rossz eredményük miatt eltanácsolják őket a felsőoktatástól” – érvelt Miskolczi Norbert HÖOK-elnök. „Mi azt támogatjuk, hogy ne félévenként kapják az intézmények az állami támogatást tanulónként, hanem tantárgyanként. Ahány tantárgyat felvesz valaki egy félévben, azután finanszírozzák. Ez alapján teljesen mindegy lenne, három vagy öt év alatt szereznek diplomát”– tette hozzá.

Manherz Károly szakállamtitkár kérésére kifejtette: „Az mindegyikünk számára világos, a képzési hozzájárulás valamilyen módon meg kell, hogy maradjon, hiszen ez tanulásra serkent. A HÖOK javaslata azért nem a legmegfelelőbb, mivel egyes szakok nehézségi szintje között nagyon nagy a különbség, és ez megmutatkozna a felvett tárgyakban és a finanszírozásban. Adott szakon a az úgynevezett kreditek – tantárgyak felvétele – vezet el a diplomához, így a tantárgyfelvétel bizonyos határok között változhat. A tanulmányi félévek korlátlan számának finanszírozása sem vállalható. A kredit alapú finanszírozás lehetőségét a képzési hozzájárulás rendszerétől elkülönítve kell vizsgálni” – mondta Manherz Károly.

„A hallgatóknak hozzá kell járulniuk a képzés költségeihez, ezzel egyetértünk. Azzal azonban nem, hogy mindenki fizessen, csak mert részt vesz a felsőoktatásban” – mondta Miskolczi Norbert HÖOK elnök. Hozzátette: „Meglátjuk, mit hoz a népszavazás és a szerint cselekszünk majd”.

„Bármi is legyen az eredmény, újra összeülünk a HÖOK-kal és megpróbálunk egy mindannyiunknak elfogadható megoldást találni. De a vitatott képzési hozzájárulás rendszerében ma sem kell fizetni a hátrányos helyzetűeknek, a kismamáknak és a legjobb eredményt elért hallgatók 15 százalékának, replikázott a szakállamtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!