Hírek

2008.02.08. 09:30

Elfogadták a franciák a reformszerződést

Véglegesen hozzájárult az uniós reformszerződés ratifikálásához a francia parlament után a nemzetgyűlés után a szenátus is megszavazta a jogszabályt péntekre virradó éjjel. A felsőház a törvényjavaslatot 256 igen és 42 nem szavazattal fogadta el.

BAMA

A tervezetet a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) és centrista szövetségesei mellett a kérdésben megosztott ellenzéki szocialista szenátorok nagy része is támogatta, csak közel húszan szavaztak ellene a kommunistákkal együtt. A képviselőház csütörtökön 336 támogató és 52 ellenszavazat ellenében fogadta el jogszabályt. Franciaország ezzel az EU nagy tagállamai közül elsőként - és a tagállamok közül ötödikként - ratifikálhatja a lisszaboni szerződést, ami megkönnyíti majd Párizs dolgát, amikor júliustól fél évre átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

A reformszerződés „elődjét”, az EU tervezett alkotmányát 2005-ben még az ország lakossága népszavazáson utasította el. Nem támogatták a jogszabályt később a holland választók sem, így az európai alkotmány elfogadásának folyamata akkor elakadt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!