Hírek

2008.02.21. 20:20

Erőszakba torkollt a belgrádi tüntetés

Erőszakba torkollt az a hatalmas tiltakozó gyűlés, amelyet csütörtökön tartottak Belgrádban Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt.

MTI

A szerb főváros központjában, a Milos herceg sugárúton, ahol feldühödött fiatalok megtámadták az amerikai és a horvát nagykövetséget, rendőrök és randalírozók állnak szemben egymással. A rendőrség rohamkocsikkal vonult fel, s könnygázt is bevetett a horvát képviseletet megtámadók ellen. Senki nem tört be a csütörtöki belgrádi zavargások során az amerikai nagykövetség épületébe - közölte a külügyi szóvivőre hivatkozva a Fox News hírtelevízió.

A washingtoni külügyminisztérium szerint a nagykövetségnél a tiltakozás során senki nem sebesült meg. Lawrence Eagleburger volt külügyminiszter, egykori jugoszláviai nagykövet attól tart, hogy a zavargások a térség más részeire is átterjednek. "Egyelőre nem tehetünk semmit (...) biztos, hogy nem fog gyorsan véget érni" - mondta a televíziónak. Az amerikai hírtelevíziók élő adásban közvetítik a belgrádi eseményeket. A tüntetők zavartalanul téphették le a horvát követségről a címert, s próbálkozhattak az épület vaskerítésének, az ablakát védő vasrácsoknak a széttörésével. Korábban a nagygyűléshez közeli Krunska utcán a török nagykövetséget támadták meg fiatalok. Letépték a török zászlót, meggyújtották, s a helyére szerb lobogót húztak fel a zászlórúdra. Az épületet kövekkel megdobálták, az előtte lévő rendőrbódét felborították, a képviselet kirakatát összetörték. A magasban eközben szerb rendőrségi helikopter körözött, de a rendfenntartó szerbek nem avatkoztak be. Bosznia és Hercegovina közeli nagykövetségét is megtámadták.

Az MTI tudósítójának értesülése szerint az ugyanabban az utcában, pár száz méterrel arrébb lévő magyar nagykövetségnél teljes a nyugalom. Tüntetők hatoltak be az amerikai nagykövetség épületébe, ahonnan sűrű füst gomolygott kifelé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!