Hírek

2008.02.08. 16:52

EüM: populista akció a „polgári engedelmesség”

Az Egészségügyi Minisztérium szerint populista és következetlen az a „polgári engedelmességi” mozgalom, amelynek során több magánszemély 12 ezer forint megfizetésével a meglévő társadalombiztosítási jogviszonyát szeretné megőrizni.

BAMA

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától pénteken kapott közlemény leszögezi: az Országos Egészségügyi Pénztár az úgynevezett örökváltságként érkező befizetéseket visszaküldi a feladóknak. A kezdeményezés nemcsak abszurd, hanem következetlen is - olvasható a közleményben. „Ha ezt a gondolatkísérletet komolyan vennénk, abból az is következne, hogy a jövőben az akcióban résztvevő személyeknek abból a fejkvótából kellene finanszírozniuk saját maguknak az egészségügyi ellátásukat, ami utánuk a  pénztáraknak járna.”

A tárca közleményében úgy fogalmaz, hogy az akciót kezdeményezők sem gondolták végig, hogy ha a társadalombiztosítás szolidaritási elvét nem akarják megtagadni, akkor „az átlagnál feltehetőleg jobban kereső személyekként” lényegesen többet kell befizetniük járulékok formájában, mint amennyit fejkvóta formájában visszakapnának. Továbbá - folytatódik a közlemény - a kezdeményezés teljesen félreérti a pénztárak létrejöttének folyamatát. Az új pénztárak ugyanis nem „megveszik” az embereket, hanem azt a területi jogot szerzik meg, hogy a pénztárakat nem választó személyeknek az egészségügyi ellátását finanszírozzák. Ezért a jogért jelentős összeget fizetnek majd, amelyet a törvény szerint az egészségügy fejlesztésére kell fordítani.

A 12 ezer forint csak az a minimális összeg, amelyet a pénztáraknak ezért a jogért lakosságarányosan a területért fizetni kell. Ez az összeg a befektetők érdeklődésétől függően lehet magasabb is - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A polgári engedelmességi mozgalmat Kiss József, az OEP volt főigazgatója indította el múlt csütörtökön, ehhez az akcióhoz csatlakozott a héten több magánszemély is.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!