Hírek

2008.02.15. 12:03

Európai ügyek bizottsága: támogatás Draskovics Tibornak

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága pénteki ülésén 11 igen, hét nem és két tartózkodás mellett támogatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt kinevezését.

BAMA

A miniszterjelölt többek között arról beszélt a bizottság előtt, hogy megválasztását követően több törvényjavaslatot tervez benyújtani például az építési beruházásokat érintő szakhatósági közreműködések számának csökkentése, az átláthatóbb és egyszerűbb közbeszerzések, valamint a bíróságok kisebb perértékű polgári peres ügyekben történő gyorsabb ítélkezése érdekében. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: nem tartalmi befolyásolásról van szó, hanem arról, eljárási és más szabályokkal kényszerítsék a bíróságokat, hogy az időtartamot tekintve kiszámíthatóbban, akár már a második tárgyalási napon ítélkezzenek. Draskovics Tibor hangsúlyozta: szeretné, ha az igazságügyi tárca az eddiginél határozottabban lépne fel a jogrendszer fejlesztéséért. 

Különösen fontosnak nevezte, hogy a minisztérium legyen kezdeményezője azoknak a jogalkotási lépéseknek, amelyekkel érdemi áttörést tudnak elérni az adminisztratív terhek csökkentésében, elősegítve ezzel a vállalkozások versenyképességének növelését és az emberek gyorsabb ügyintézését. Az európai uniós jogharmonizációról szólva a miniszterjelölt azt mondta, nagyobb kiszámíthatóságot, tervszerűséget, fegyelmezettebb munkát szeretne. Külön kitért arra, hogy ebben a tárcának kezdeményező, összehangoló, időnként számonkérő feladatot kell ellátnia.

A schengeni térséghez csatlakozás március végén esedékes befejezéséről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a határon túli magyarság számára ez nem jelentheti az esélyek romlását. Firtl Mátyás (KDNP) bizottsági alelnök kérdésére válaszolva Draskovics Tibor hangsúlyozta: elvi kérdés, hogy a határnyitás valóban a személyek szabad és ellenőrzésmentes mozgását jelentse. A határon kihelyezett behajtani tilos táblákkal kapcsolatban azt mondta, számunkra nem kedvező a jogi helyzet, mert a tiltó táblák  közlekedésszervezési és nem a határ létéből adódó korlátozást  jelentenek, így a kérdésben politikai fellépésre van szükség. A kötelezettségszegési eljárásokkal összefüggésben Draskovics Tibor csütörtöki adatokra hivatkozva megjegyezte: az európai uniós jogharmonizáció egészét illetően kifejezetten jól állunk, a 27  tagország közül az ötödikek vagyunk a sorban. Hozzátette: 29 olyan ügyben folyik kötelezettségszegési eljárás, ahol tartalmi vita van, vagyis az Európai Bizottság szerint nem tettünk eleget valamilyen kötelezettségünknek. Emellett 24 eljárás formai okok miatt indult. A miniszterjelölt a bizottságnak felajánlotta, hogy szükség esetén negyedévente tájékoztatást ad arról, milyen eljárások indultak.

Veress József, a bizottság MSZP-s tagja a társadalom jogtudatosságát firtatta kérdésében, amire az igazságügyi miniszterjelölt kifejtette: alapvető probléma, hogy a jogállam által alkotott, legitimitásában meg nem kérdőjelezhető szabályok  korlátozottsággal érvényesülnek. Draskovics Tibor szerint ebben az állam és intézményei éppúgy hibásak, mint az állampolgárok. Úgy vélte, a helyzet megoldását az államnál és az állami intézményeknél kell kezdeni. Jelezte: minden megtesz azért, hogy az állam kiszámíthatóbban, következetesebben, egyértelműbben működjön. Példaként megismételte korábbi kijelentését, amely szerint egyetlen szabálysértést sem szabad figyelmen kívül hagyni. Mint elhangzott, az állampolgárok nem csak az európai uniós, hanem a hazai jogszabályokól sem kellően tájékozottak, ezért el kell érni, hogy a hatályos jogszabályok mindenki számára ingyenesen elérhetőek legyenek. A büntető jogszabályok módosítására vonatkozó, ugyancsak korábbi kijelentését a fideszes Ivanics Ferenc kérdésére Draskovics Tibor kifejtette: olyan változtatásokat vezetnének be, amelyek a büntetéssel párhuzamosan a sértett kárát is enyhítik, esetlegesen  elégtételt nyújtanak számára.

Ékes József fideszes bizottsági tag kérdésére - a rendészeti szervek mennyire felkészültek a koszovói helyzetből adódó esetleges menekülthullámra - a miniszterjelölt azt mondta, van felkészülési  terv arra, ha a déli határon olyan helyzet alakulna ki, hogy  jelentős számú menekült akar belépni az országba. Hozzátette: kellő tekintettel kell lenni arra, hogy ezeknek a menekülteknek egy jelentős része magyar nemzetiségű lehet. Draskovics Tibor jelenlegi tárca nélküli miniszter hétfőtől válthatja Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti miniszteri poszton; a minisztercserét kedden jelentették be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!